LOHJAN LAGUS - VAPAARAHOITTEISTEN RIVITALOASUNTOJEN SIIRTÄMINEN AVAIN ASUMISOIKEUS OY:ÖÖN
Eilinen blogikirjoitus koski Avaran kaupaksi käymättömien vapaarahoitteisten omakotitalojen siirtämistä AVAIN Asumisoikeus Oy:öön ARAn hyväksynnällä vuonna 2009. Vantaan Ilolan omakotitalot eivät todennäköisesti olleet ainoat vapaarahoitteiset talot, jotka muutettiin AVAIn Asumisoikeus Oy:n asumisoikeusasunnoiksi ARAn avustukslla. Länsi-Uudenmaa –lehdessä Sari Mattila kirjoitti 3.6.3009 otsikolla ”Haikarin asumisoikeusasunnoista suurin osa vielä tyhjänä”, että ”Lohjan Haikarin uusissa asumisoikeusasunnoista vain kahdessa asutaan. Kaikkiaan kuudessa rivitalossa on 20 asuntoa.”
Mattilan mukaan ”Alun perin kiinteistöalan konserni Avaran rakennuttamat asunnot piti myydä omistusasunnoiksi, mutta markkinoiden hyytyminen muutti tilannetta”. Mattilan mukaan asunto-osakeyhtiö Lohjan Lagus muutettiin asumisoikeusasunnoiksi helmikuussa 2009.
AVAIN Asumisoikeus Oy:n asuntohakusivuilta löytyy Lohjan Lagus, jonka kerrotaan olevan ”Lohjan palveluiden tuntumassa Haikarin luonnonkauniilla asuinalueella Lohjajärven läheisyydessä, sijaitseva tasokas rivitaloyhtiö”. Lisäksi kerrotaan, että asuntoja on 20 ja rakennusvuosi 2009 ja että keskimääräinen käyttövastike on 11,78 €/m2. Todennäköisesti kysymyksessä on siis sama kohde, josta Sari Mattila kirjoitti Länsi-Uudenmaassa 3.6.2009.
Todettakoon, että AVAIN Asumisoikeus Oy:n asuntohakusivuilta löytyy myös tämän kirjoittajan Lohjan Lagusta 12 vuotta vanhempi ja varustetasoltaan alhaisempi kerrostalokohde, jonka keskimääräiseksi käyttövastikkeeksi ilmoitetaan lähes sama summa, vaikka asuntoja on yli kaksinkertainen määrä. Sama koskee aikaisemmin mainittuja Vantaan omakotitaloja. Tämäkin todistaa, että käyttövastikkeiden hämärän tasausjärjestelmän vallitessa kerrostalokohteilta ”tasataan” omakotitalo- ja rivitalokohteiden hyväksi, vaikka asumisviihtyvyys omine pihoineen jne. on jälkimmäisissä parempi.
Tasausjärjestelmä mahdollistaa myös tyhjien asuntojen vastikkeiden ”tasaamisen” muiden kohteiden vastikkeissa. Mattilan kirjoitus on kesäkuulta 2009, joten Lohjan Laguksen tyhjien asuntojen vastikkeet joutuivat todennäköisesti AVAIN Asumisoikeus Oy:n muiden kohteiden asukkaiden maksettaviksi. Jos kesäkuussa 2009 asuttiin vain kahdessa asunnossa, niin missä tahdissa jäljellä olevat asunnot saivat asukkaansa?
Asumisoikeusasuntoja säätelee laki, jonka mukaan asunnon saamiseen vaikuttaa mm. alle 55-vuotiaan hakijan varallisuus ja elämäntilanne. Mattilan kirjoituksen aikaan Lohjan Haikarin asumisoikeusasunnoissa vain kahdessa asuttiin. Mattilan mukaan Avaran viestintäpäällikkö Riitta Laitala oli kertonut, että ”Haikaran aso-asunnoissahan tilanne on sikäli mielenkiintoinen, että koska hakijoita on ollut vähemmän kuin asuntoja, varakkaatkin hakijat otetaan huomioon”.
Vantaan Ilolan erillistalojen/omakotitalojen tapauksessa ARA tuli apuun hyväksymällä alunperin lokakuussa 2008 valmistuneille vapaarahoitteisille erillistaloille/omakotitaloille korkotukilainat huhtikuussa 2009. Tapahtuiko Lohjan Laguksen kohdalla vastaavalla tavalla eli jo valmistuneille taloille/asunnoille myönnettiin korkotukilainat jälkikäteen?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti