sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

AVAIN ASUMISOIKEUS OY:N OMISTUSJÄRJESTELYT VUOSINA 2007 - 2010 - ROSSILAHDEN JA HUUHKAN VASTAUS KYSELYYN


Oikeus ja kohtuus -blogissa on ollut useita kirjoituksia AVAIN Asumisoikeus Oy:stä ja sen omistusjärjestelyistä vuosina 2007 - 2010. Kirjoitusten johdosta joku blogin lukija on lähettänyt ARAan helmikuussa 2015 sähköpostikyselyn, jonka tarkempi sisältö ei ole tämän kirjoittajan tiedossa. ARAn vastauksessa (ARA 25.2.2015, Dnro 20936/635/15) kyselyyn ylijohtaja Hannu Rossilahti ja apulaisjohtaja Heli Huuhka kirjoittavat seuraavaa:
Vastauksena Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle (ARA) esittämiinne kysymyksiin esitämme seuraavaa:
Oikeuskanslerin antama päätös 14.10.2013 diaarinumero OKV/509/1/2011 koski vuonna 2007 ja 2008 tehtyjä osakekauppoja ja niihin liittynyttä vaihetta, jossa luovutusketjussa ensimmäinen osakekauppa oli lain mukaan mitätön, mutta asumisoikeustaloja omistavan yhtiön osakkeet olivat kuitenkin lopulta tulleet sellaisen yhteisön omistukseen, joka on täyttänyt laissa olevat edellytykset ja jonka ARA oli nimennyt yleishyödylliseksi ja nimesi luovutuksensaajaksi. Osakekauppojen lopputuloksena syntynyt tilanne täytti lain edellytykset, eli asumisoikeusasuntoja omistavan yhtiön osakkeet ovat yleishyödyllisen yhteisön omistuksessa. Luovutusketjussa oleva mitätön välivaihe on asianomaisten yhteisöjen välinen asia. ARA:lla ei ole toimivaltaa asiassa, eikä osakekauppojen mitättömällä välivaiheella ole mitään vaikutusta asumisoikeusasunnoissa asuvien asukkaiden asemaan. Oikeuskansleri ei täten edellyttänyt, että asiassa ryhdyttäisiin enempiin toimenpiteisiin.
AVAIN Asumisoikeus Oy on asumisoikeusasuntoja omistava yleishyödyllinen yhteisö. ARAn tehtävänä on ohjata ja valvoa yleishyödyllisiä yhteisöjä. Muita yhteyksiä ARAlla ei ole AVAIN Asumisoikeus Oy:öön.
Isännöinnin kilpailutukseen liittyen ARA on tarkastuskertomuksessaan todennut, että hintavertailussa AARI Isännöinti Oy:n tarjous ei poikennut merkittävästi tai lähes lainkaan muiden tarjouksen tehneiden hinnasta.
ARA valvoo sitä, että yleishyödylliset yhteisöt eivät maksa osinkoa omistajan yhteisöön omanpääomanehtoisesti sijoittamille varoille enempää kuin 8 %. ARA on todennut, että AVAIN Asumisoikeus Oy:n maksama osinko ei ole ylittänyt lain sallimaa enimmäismäärää.
Ylijohtaja Rossilahti ja apulaisjohtaja Huuhka salaavat vastauksessaan ARAn osuuden AVAIN Asumisoikeus Oy.n omistusjärjestelyissä ja erityisesti vuosien 2007 ja 2008 osakekaupoissa. ARAn roolista noissa osakekaupoissa on runsaasti kirjoitettu sen jälkeen, kun niistä alkoi tihkua tietoa syksyn 2010 salaisen Liukku-kaupan tultua ilmi. Jopa tämän blogin aikaisemmista kirjoituksista saa todellisemman kuvan AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyistä vuosina 2007 - 2010 ja ARAn roolista niissä kuin Rossilahden ja Huuhkan vastauksesta Oikeus ja kohtuus -blogin lukijalle.

Vastauksessaan Rossilahti ja Huuhka "unohtavat" myös oikeuskanslerin 14.10.2013 ARAlle antaman huomautuksen (diaarinumero OKV/509/1/2011) valvontaviranomaiselle sopimattomasta menettelystä AVAIN Asumisoikeus Oy:n vuosien 2007 ja 2008 kauppoihin liittyen. Huomautuksensa kohdassa 5 Toimenpiteet  apulaisoikeuskansleri Hiekkataipale kirjoittaa:
Valtioneuvoston oikeuskanslerista annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan jos virkamies, julkisyhteisön työntekijä tai muu henkilö julkista tehtävää hoitaessaan on menetellyt lainvastaisesti tai jättänyt velvollisuutensa täyttämättä, oikeuskansleri voi antaa asianomaiselle huomautuksen vastaisen varalle, mikäli hän ei harkitse olevan aihetta syytteen nostamiseen. Huomautus voidaan antaa myös viranomaiselle tai muulle yhteisölle.
Annan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle vastaisen varalle huomautuksen päätökseni kohdassa 4.3.2 mainitusta lainvastaisesta menettelystä, joka on koostunut päätöksenteon laiminlyönnistä, laiminlyönnistä valvovana viranomaisena huomauttaa osakekaupan osapuolia luovutuksen mitättömyydestä ja mitättömyyden vaikutuksista, laiminlyönnistä noudattaa tarkoitussidonnaisuuden periaatetta, objektiviteettiperiaatetta ja suhteellisuusperiaatetta sekä harkintavallan ylittämisestä hallintolain 8 §:n 1 momentin soveltamisessa.
Tästäkin huomautuksesta ja muista oikeusviranomaisten ARAlle antamista huomautuksista voi lukea tämän blogin aikaisemmista kirjoituksista.

AVAIN Asumisoikeus Oy:n isännöinnin kilpailutuksesta Rossilahti ja Huuhka kirjoittavat ARAn AVAIN Asumisoikeus Oy:ssä tekemän valvontatarkastuksen tarkastuskertomukseen viitaten, "että hintavertailussa AARI Isännöinti Oy:n tarjous ei poikennut merkittävästi tai lähes lainkaan muiden tarjouksen tehneiden hinnasta". Rossilahti ja Huuhka eivät kerro vastauksessaan, että valvontarkastuksesta vastannut ylitarkastaja Mirja Suopanki kirjoittaa tarkastuskertomuksessa mm. seuraavaa:
Yhtiön järjestämä kiinteistöpalveluiden kilpailutus ei ARAn näkemyksen mukaan
täytä asumisoikeuslain vaatimuksia kilpailuttamisesta. (Tarkastuskertomus 2014, s. 16.)
Yhtiön hallintoon liittyvät kulut, joihin myös kiinteistön johtopalvelut kuuluu,
ovat huomattavasti korkeammat verrattuna muihin asumisoikeusyhtiöihin (kts.
kiinteistöjen hoitokulut / isännöintiin ja hallintoon kuuluvat kulut). Yhtiö on kuitenkin
hakiessaan nimeämistä yleishyödylliseksi yhteisöksi ja edelleen korkotukilainaa
sitoutunut tarjoamaan asuntoja kohtuullisin kustannuksin, joten ARA
katsoo, että yleishyödyllisenä yhteisönä AVAIN Asumisoikeus Oy:n tulee jatkossa
pyrkiä tarjoamaan asukkaiden tarvitsemat palvelut huomattavasti edullisemmilla
kustannuksilla. (Tarkastuskertomus 2014, s.17.)
ARA vertasi alustavaa tarkastusketomusta varten AVAIN Asumisoikeus Oy:n
kiinteistöjen hoitokuluja, joista oli eliminoitu korjaukset ja tontin vuokrat, kahden
muun asumisoikeusyhtiön hoitokuluihin. AVAIN Asumisoikeus Oy:n kiinteistöjen
hoitokulut olivat noin 20 % suuremmat verrattuna edellä mainittujen kahden
muun asumisoikeusyhtiön kiinteistöjen hoitokuluihin. Suurimpana syynä korkeisiin
hoitokuluihin olivat isännöintiin ja hallinnointiin liittyvät kulut, jotka ovat 40-
50 % korkeammat verrattuna muiden asumisoikeusyhtiöiden hallinnointiin liittyviin
kuluihin. Hallinnointiin liittyvät kulut ovat jo vuonna 2011 olleet korkeat,
mutta kulut ovat nousseet vielä vuodesta 2011 vuoteen 2013. (Tarkastuskertomus 2014, s. 17 - 18.) 
- - ARAn kanta on, että itse tuotettujen palvelujen kustannusten tulee olla kohtuulliset sekä kilpailukykyiset verrattuna ostopalveluna hankittuihin ulkopuolisten yhtiöiden veloittamiin hintoihin. Yhtiön tulee tehdä toimenpiteitä saadakseen isännöintiin ja hallintoon liittyvät kulut kohtuullisiksi. (Tarkastuskertomus 2014, s. 19.)
Tarkastuskertomuksensa luvussa 11 sivuilla 23-25 ylitarkastaja Suopanki kirjoittaa mm. seuraavaa:
AVAIN Asumisoikeus Oy:n maksamat isännöintiin ja hallintoon liittyvät kulut ovat huomattavan korkeat verrattuna muihin asumisoikeusyhtiöihin. Yhtiön tulee tehdä toimenpiteitä saadakseen isännöintiin ja hallintoon liittyvät kulut kohtuullisiksi.
Hankinnoissa on suositeltavaa hyödyntää olemassa olevia markkinoita ja hankintamenettelyjen kaikissa vaiheissa on perusteltua noudattaa EU:n hankintoja koskevia syrjimättömyyden, yhdenvertaisuuden, avoimuuden ja suhteellisuuden periaatteita. ARA suosittelee, että yhtiö julkaisee hankintailmoitukset tarjouspyyntöasiakirjoineen sähköisessä tietokannassa HILMASSA tai noudattaa muuta luonteeltaan avointa hankintamenettelyä. Kilpailutus tulee uusia vähintään neljän vuoden välein ja kilpailutuksessa tulee huomioida erityisesti, että konsernin ulkopuolisia ja samaan konserniin kuuluvia yhtiöitä kohdellaan yhdenvertaisesti. Yhtiön tulee lisäksi huomioida asukkaat kilpailutuksissa asumisoikeuslain 16 c §:n mukaisesti.
AVAIN Asumisoikeus Oy:n tulee lisäksi esittää ARAlle selvitys 27.2.2015 mennessä, mitä toimenpiteitä yhtiö tulee tekemään saadakseen isännöintiin ja hallintoon liittyvät kulut kohtuullisiksi.
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen valvontatarkastuksesta ja sen tarkastuskertomuksesta voi lukea enemmän AVAIN Asumisoikeus Oy -blogin kirjoituksista 27.2.2015 ja 28.2.2015.

KAIKKIIN ROSSILAHDEN JA HUUHKAN ANTAMIIN LAUSUNTOIHIN AVAIN ASUMISOIKEUS OY:N OMISTUSJÄRJESTELYISTÄ JA ARAN ROOLISTA NIISSÄ TULEE SUHTAUTUA SUURELLA VARAUKSELLA! 

SAMA KOSKEE MYÖS KAIKKIA MUITA ROSSILAHDEN JA HUUHKAN ANTAMIA LAUSUNTOJA AVAIN ASUMISOIKEUS OY:STÄ!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti