torstai 26. maaliskuuta 2015

LOHJAN LAGUS - VAPAARAHOITTEISTEN RIVITALOASUNTOJEN SIIRTÄMINEN AVAIN ASUMISOIKEUS OY:ÖÖN


Eilinen blogikirjoitus koski Avaran kaupaksi käymättömien vapaarahoitteisten omakotitalojen siirtämistä AVAIN Asumisoikeus Oy:öön ARAn hyväksynnällä vuonna 2009. Vantaan Ilolan omakotitalot eivät todennäköisesti olleet ainoat vapaarahoitteiset talot, jotka muutettiin AVAIn Asumisoikeus Oy:n asumisoikeusasunnoiksi ARAn avustukslla. Länsi-Uudenmaa –lehdessä Sari Mattila kirjoitti 3.6.3009 otsikolla ”Haikarin asumisoikeusasunnoista suurin osa vielä tyhjänä”, että ”Lohjan Haikarin uusissa asumisoikeusasunnoista vain kahdessa asutaan. Kaikkiaan kuudessa rivitalossa on 20 asuntoa.”

Mattilan mukaan ”Alun perin kiinteistöalan konserni Avaran rakennuttamat asunnot piti myydä omistusasunnoiksi, mutta markkinoiden hyytyminen muutti tilannetta”. Mattilan mukaan asunto-osakeyhtiö Lohjan Lagus muutettiin asumisoikeusasunnoiksi helmikuussa 2009.

AVAIN Asumisoikeus Oy:n asuntohakusivuilta löytyy Lohjan Lagus, jonka kerrotaan olevan ”Lohjan palveluiden tuntumassa Haikarin luonnonkauniilla asuinalueella Lohjajärven läheisyydessä, sijaitseva tasokas rivitaloyhtiö”. Lisäksi kerrotaan, että asuntoja on 20 ja rakennusvuosi 2009 ja että keskimääräinen käyttövastike on 11,78 €/m2. Todennäköisesti kysymyksessä on siis sama kohde, josta Sari Mattila kirjoitti Länsi-Uudenmaassa 3.6.2009.

Todettakoon, että AVAIN Asumisoikeus Oy:n asuntohakusivuilta löytyy myös tämän kirjoittajan Lohjan Lagusta 12 vuotta vanhempi ja varustetasoltaan alhaisempi kerrostalokohde, jonka keskimääräiseksi käyttövastikkeeksi ilmoitetaan lähes sama summa, vaikka asuntoja on yli kaksinkertainen määrä. Sama koskee aikaisemmin mainittuja Vantaan omakotitaloja. Tämäkin todistaa, että käyttövastikkeiden hämärän tasausjärjestelmän vallitessa kerrostalokohteilta ”tasataan” omakotitalo- ja rivitalokohteiden hyväksi, vaikka asumisviihtyvyys omine pihoineen jne. on jälkimmäisissä parempi.

Tasausjärjestelmä mahdollistaa myös tyhjien asuntojen vastikkeiden ”tasaamisen” muiden kohteiden vastikkeissa. Mattilan kirjoitus on kesäkuulta 2009, joten Lohjan Laguksen tyhjien asuntojen vastikkeet joutuivat todennäköisesti AVAIN Asumisoikeus Oy:n muiden kohteiden asukkaiden maksettaviksi. Jos kesäkuussa 2009 asuttiin vain kahdessa asunnossa, niin missä tahdissa jäljellä olevat asunnot saivat asukkaansa?

Asumisoikeusasuntoja säätelee laki, jonka mukaan asunnon saamiseen vaikuttaa mm. alle 55-vuotiaan hakijan varallisuus ja elämäntilanne. Mattilan kirjoituksen aikaan Lohjan Haikarin asumisoikeusasunnoissa vain kahdessa asuttiin. Mattilan mukaan Avaran viestintäpäällikkö Riitta Laitala oli kertonut, että ”Haikaran aso-asunnoissahan tilanne on sikäli mielenkiintoinen, että koska hakijoita on ollut vähemmän kuin asuntoja, varakkaatkin hakijat otetaan huomioon”.

Vantaan Ilolan erillistalojen/omakotitalojen tapauksessa ARA tuli apuun hyväksymällä alunperin lokakuussa 2008 valmistuneille vapaarahoitteisille erillistaloille/omakotitaloille korkotukilainat huhtikuussa 2009. Tapahtuiko Lohjan Laguksen kohdalla vastaavalla tavalla eli jo valmistuneille taloille/asunnoille myönnettiin korkotukilainat jälkikäteen?

keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

VAPAARAHOITTEISTEN OMAKOTITALOJEN SIIRTÄMINEN AVAIN ASUMISOIKEUS OY:ÖÖN


Blogin aikaisemmissa kirjoituksissa on tarkasteltu Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) kyseenalaista toimintaa valvontaviranomaisena AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyissä vuosina 2007 - 2010 ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n vuosien 2006-2007 laittoman sijoitustoiminnan käsittelyssä. ARAn häpeälliseen historiaan yleishyödyllisiä yhteisöjä valvovana viranomaisena kuuluu myös se, että se hyväksyi Avara-konsernin huonosti rakennettujen ja kaupaksi käymättömien vapaarahoitteisten omakotitalojen siirtämisen AVAIN Asumisoikeus Oy:öön  uonna 2009. Seuraavassa on kuvattu talojen siirtämisen taustaa ja seurauksia AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaille. (Otsikointi ja lihavoinnit ovat tämän kirjoittajan.)


1 Avaran myymättömien omakotitalojen siirtäminen AVAIN Asumisoikeus Oy:öön


Rakennuslehti kirjoitti talojen siirtämisestä 25.11.2010 otsikolla ”Avara siirsi kalliita omakotitaloja asumisoikeusyhtiöön” mm. seuraavaa:
Myymättömien asuntojensa kanssa vaikeuksiin ajautunut Avara helpotti ahdinkoaan fuusioimalla viisi Vantaalle valmistunutta gryndauskohdetta Avain Asumisoikeuteen vuonna 2009. Asumisoikeusasunnoiksi muutettiin yhteensä 14 myytäviksi rakennettua valmista omakotitaloa. Menettely tuli mahdolliseksi vuoden 2008 lopulla hyväksytyllä asetusmuutoksella, joka mahdollisti valmiiden ja rakenteilla olevien vapaarahoitteisten asuntojen muuttamisen jälkikäteen korkotukiasunnoiksi.
Avaran asumisoikeusasunnoiksi muuttamat omakotitalot olivat Ara-tuotannoksi isoja ja kalliita, vaikka ne mahtuivatkin suurin piirtein Aran kustannuspuitteeseen. Talojen keskipinta-ala vaihtelee runsaasta 120 neliöstä yli 130 neliöön. Valtio takasi 14 taloon noin 3,9 miljoonan euron korkotukilainan, mikä tekee taloa kohti noin 277 000 euroa. Asukkaan omarahoituksen kanssa talojen keskihinnat nousevat yli 325 000 euroon.
Asunnot valmistuivat lokakuussa 2008 ja Ara päätti niiden korkotukilainoista huhtikuussa 2009. Asumisoikeusasukkaat ovat olleet huolissaan asumiskustannustensa noususta. Mielenkiintoista on, miten Avain Asumisoikeus onnistuu tasaamaan asukkaiden kesken oikeudenmukaisesti kustannukset, jotka syntyvät kerrostaloasunnoista ja kalliista omakotitaloista. Kaikkien asukkaiden maksettavaksi lankeava suhteellinen lainarasitus ainakin on omakotitaloissa suurempi kuin kerrostaloasunnoissa.
Rakennuslehden artikkelissa viitataan vuoden 2008 lopulla hyväksyttyyn asetusmuutokseen, joka mahdollisti valmiiden ja rakenteilla olevien vapaarahoitteisten asuntojen muuttamisen jälkikäteen korkotukiasunnoiksi. Lehden mukaan gryndausasuntojen muuttaminen jälkikäteen Ara-tuotannoksi sallittiin, koska rakennusliikkeille ja rakennuttajille oli jäämässä vapaarahoitteisia asuntoja käsiin. Asuntoministeri Jan Vapaavuori perusteli menettelyä sillä, että näin saadaan paremmin vastattua vuokra- ja asumisoikeusasuntojen kovaan kysyntään. Vapaavuoren mukaan "Samalla vapautetaan myymättä oleviin asuntoihin sitoutuneita pääomia uustuotantoon". Rakennuslehden artikkeliin liittyvällä keskustelupalstalla kirjoitettiin 25.11.2010:
Mitä taas asuntoministeri Vapaavuoreen tulee, häneltä löytyy aina selitys joka asiaan kuten nytkin. Asumisoikeusasukkaana toivoisi, että selitysten asemesta asuntoministeri keskittyisi asumisoikeusjärjestelmän epäkohtien poistamiseen. Silloin ei tarvitsisi selitellä niin paljon.

2 Siirtämisen syynä Avaran kassakriisi


Lappeenrannan korkeakoulusta (nyk. yliopisto) ekonomiksi valmistunut Perttu Liukku valittiin kuntien omistaman YH-Suomi Oy:n toimitusjohtajaksi vuonna 2003. YH-Suomi (Avara Suomi Oy) oli tuohon aikaan Suomen suurimpia vuokra-asuntojen rakennuttajia. Toimitusjohtaja Liukun "strategia" syöksi Avaran kassakriisiin vuoden 2009 alussa ja myöhemmin yhtiön pilkkomiseen. Liukun strategia ja Avaran tragedia sai huomiota myös tiedotusvälineissä:
Kauppalehti kirjoitti 7.3.2008, että Avara Oy:ksi muuttunut yhtiö [YH-Suomi] uudistaa strategiaansa. Yleishyödylliseen rakentamiseen otetaan etäisyyttä ja jatkossa yhtiö keskittyy vapaarahoitteiseen asuntotuotantoon ja kiinteistöliiketoimintaan. Yhtiön viime vuoden liikevaihto oli 173 miljoonaa euroa. - Uusi nimi ja tarkistettu strategia vastaavat paremmin muuttunutta omistajataustaamme ja poistavat arvoristiriidan vanhan nimen kanssa, sanoo Liukku. (Kauppalehti.fi 9.3.2008.)
Taloussanomat kirjoitti 14.4.2008, että YH-Suomi muuttui Avaraksi maaliskuussa. Konserni aikoo luopua yleishyödyllisten asuntojen rakentamisesta ja keskittyä omistusasuntoihin ja kiinteistösijoittamiseen. Avara-konserni omistaa yli 19 000 vuokra- ja asumisoikeusasuntoa. (Taloussanomat 14.4.2008.)
Helsingin Sanomat kirjoitti 9.11.2010, että ekonomi Perttu Liukku valitiin kuntien omistaman YH-Suomi Oy:n toimitusjohtajaksi vuonna 2003. YH-Suomi oli tuohon aikaan Suomen suurimpia vuokra-asuntojen rakennuttajia. Liukun aikana yhtiö siirsi painopisteen omistusasuntojen gryndaamiseen ja ilmoitti, ettei sen strategiaan kuulu enää vuokra-asuntojen rakennuttaminen. (HS 9.11.2010.)
Helsingin Sanomat kirjoitti 10.7.2009, että Avara-konserni oli alkuvuodesta ajautumassa kassakriisiin. Näin kertoi eräs Avaran hallituksen jäsenistä nimettömästi. Taloudellinen tilanne helpotti hieman keväällä, kun Avara sai kaupaksi jonkin verran myymättömiä asuntoja. -- Avaran toimitusjohtajan Perttu Liukun valitsema strategia voimistaa kiinteistöalan konsernin Avaran omistusasuntotuotantoa on saanut osakseen kritiikkiä.-- Hankkeet olivat suuria ja näyttäviä kuten yli 700 000 euroa maksavat luksustalot Herttoniemenrannassa. Osa niistä on yhä myymättä. -- Nyt yhtiössä harkitaankin kovan rahan rakennuttamisen alasajoa. (Helsingin Sanomat 10.7.2009.)
Kauppalehden keskustelupalstalla nimimerkki Johtomies kirjoitti 13.7.2009 otsikon ”Avara kävi lähellä kassakriisiä” alla: ”Hesarin lauantai 13.07 lehdessä oli juttua Avaran epäonnistuneesta strategiasta muuttua yleishyödyllisestä rakennuttajasta kovan rahan rakennuttajaksi. Tämän johdosta yhtiö oli Hesarin mukaan lähellä kassakriisiä, joka kuitenkin helpotti kun yhtiö sai muutaman asunnon myytyä. Ilmeisesti ongelmat eivät ole ohi ja toimitusjohtajan asema on koetuksella jutun mukaan. (Kauppalehti.fi 13.7.2009.)
Helsingin Sanomat kirjoitti 1.9.2009, että Avara-konserni pilkotaan kahdeksi yhtiöksi. Samalla nykyinen toimitusjohtaja Perttu Liukku, 33, saa potkut. Hän jää kuitenkin uusiin yhtiöihin isoksi henkilöomistajaksi. Liukun osakepotin arvo on runsas kolme miljoonaa euroa. (HS 1.9.2009.)
Keskisuomalainen kirjoitti 2.9.2009, että kiinteistöyhtiö Avara Suomi jaetaan kahtia. Lehden mukaan toimitusjohtaja Liukku ei lähde Avarasta tyhjin käsin. Liukku omistaa Avaran E-osakkeita noin kolmen miljoonan euron edestä. Avaran johto sai vuonna 2006 yhtiön osakkeita edullisesti osakeannissa. Avaran hallituksen puheenjohtaja Ilpo Saarinen vahvistaa, että Liukku saa pitää osakkeensa. (Keskisuomalainen 2.9.2009.)
Avara-konsernin ”uusi strategia” puhutti aikoinaan myös kuntaomistajia. Näin esimerkiksi Lahden kaupunkia kuten kaupunginhallituksen pöytäkirjasta 7.4.2008 (253 §) käy ilmi:
Yhtiön toimitusjohtaja Perttu Liukku kertoi yhtiön uudesta strategiasta Kauppalehdessä 7.3.2008 todeten samana päivänä tapahtuneen nimenmuutoksen ja tarkistetun strategian vastaavan paremmin yhtiön muuttunutta omistajataustaa, siis sijoittajaintressiä. Yleishyödylliseen rakentamiseen otetaan kertoman mukaan etäisyyttä ja jatkossa yhtiö keskittyy vapaarahoitteiseen asuntotuotantoon ja kiinteistöliiketoimintaan. Tarkoituksena on tehdä kiinteistösijoituksia 100 miljoonan euron verran vuodessa, eli nostaa niitä 30 prosentilla. Vaadittava lisärahoitus hoituu Liukun mukaan pääomistajien avulla, mikä siis tarkoittaa, edellä oletetun kehityksen toteutumista tulevine osakeanteineen. Helsingin Sanomissa, edelleen 7.3.2008, Liukku kertoi kuntaomistajilla olevan yhtiössä lähinnä sijoittajaintressi, koska aika on ajanut ohi siitä, että yhtiö olisi osakaskunnalle hovihankkija.
Lahden kaupunginhallituksen mukaan ”Avara-Suomi Oy:n liiketoimintamalli, johon kuuluu keskeisesti myös asuntotuotanto ja –sijoittaminen Venäjällä, ei nykymuodossaan vastaa Lahden kaupungin ja muiden kuntaomistajien intressejä”. Kaupunginhallituksen pöytäkirjassa (253 §) kirjoitetaan, kuinka Avara-Suomi Oy:n toimitusjohtaja Perttu Liukku kertoi lehdistötiedotteessa 9.2.2007 Venäjän liiketoiminnasta seuraavasti:
Siirtyminen Venäjän markkinoille on ollut strategisena suunnitelmanamme jo pitkän aikaa. Suomalaisella markkinalla emme pysty kasvamaan riittävästi, sillä täällä uusissa kohteissa investointihinta ja vuokratuotto eivät kohtaa. Olemme tehneet tutkimustyötä Venäjän alueen markkinoista jo useamman vuoden ajan. Kysyntä länsimaisten asuntojen tyyppisistä asunnoista on kova, ja kokoluokaltaan esimerkiksi Pietarin markkinat vastaavat Suomen koko markkinaa. Lisäksi siellä ei toimi tällä hetkellä instanssia, joka omistaisi vuokra-asuntoja.
Näin siis Lahden kaupunginhallitus 7.4.2008 (253 §). Lahden kaupunki luopui omistuksestaan Avarassa hyväksymällä Avara Suomi Oy:n osakkeiden ostotarjouksen. Näin taisi tehdä joku muukin suuri kaupunki. Se oli varmasti viisas ratkaisu, koska tiedotusvälineiden mukaan Avara joutui jonkun ajan kuluttua kassakriisiin. Ennen niin mahtava Avara-konserni on nykyisin pilkottu.

3 Avaran ja Finndomon riita siirrettyjen talojen rakennusvirheistä


Rakennuslehti kirjoitti 24.3.2011 otsikolla "Finndomo ja Avara tappelevat oikeudessa 30 valmistalosta" mm. seuraavaa:
Avara Suomi Oy ja Finndomo Oy allekirjoittivat 28.6.2007 urakkasopimuksen 30 valmistalosta Vantaan Ilolassa. Vuonna 2008 Finndomo haastoi Avaran oikeuteen lähes 2 miljoonan euron maksamatta jääneestä maksuerästä. Vuonna 2010 Avara haastoi puolestaan Finndomon oikeuteen suorituksessa olleista virheistä, urakan viivästymissakoista, virheistä ja viivästymisistä aiheutuneista myyntitappioista ja muista vahingoista sekä asukkaiden vaatimuksista yli 5,3 miljoonan euron summasta. Asiaa käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa 29.4.2011. 
Finndomo spekuloi haasteessa, että Avaran maksuhäiriössä on kyse Avaran omasta vaikeasta taloudellisesta tilanteesta sekä asuntomarkkinoiden laskusuhdanteesta johtuvasta ongelmasta kohteen myynnissä. Avara oli jättänyt merkittävän osan (1,9 miljoonaa euroa) urakkasummasta maksamatta jo keväällä 2008, jolloin Avara ei ollut Finndomon mukaan vielä reklamoinut virheistä.
Rakennuslehti kirjoitti 24.3.2011 Finndomon ja Avaran riitelystä myös otsikoilla ”Asuntoja ei voitu myydä virheiden takia, siirrettiin asumisoikeusasukkaille” mm. seuraavaa:
Finndomon ja Avaran riitelyssä 30 pientalon rakennusvirheistä ja maksamattomista laskuista on mielenkiintoinen yksityiskohta. Avara vaatii Finndomolta korvausta lukuisten rakennusvirheiden lisäksi myös siitä, että sen gryndaamat pientalot eivät kelvanneet omistusasunnoiksi ja ne jouduttiin myymään Avain Asumisoikeus Oy:öön säännellyllä hinnalla. Asumisoikeusasukkaille päätyneiden asuntojen kuntoa koskevat arviot eivät ole mairittelevia.
Rakennuslehden uutisten mukaan asukkaat olivat tuolloin asuneet Vantaan Ilolan kohteessa jo pari vuotta. Uutisten mukaan talojen rakentaja Finndomo oli haastanut Avaran oikeuteen maksamattomista laskuista. Finndomon kanteessa väitettiin, että Avara oli jättänyt sille maksuja maksamatta oman vaikean taloustilanteensa ja asuntojen myyntiongelmien takia. Nyt Finndomo ja Avara ovat jo sopineet kiistansa.

4 Talot Avain Asumisoikeus Oy:n asukkaiden riesaksi


Rakennuslehden kirjoituksissa ja niiden kommenteissa esitettiin aiheellinen kysymys siitä, miten Avain Asumisoikeus Oy on tasannut/tasaa asukkaiden kesken kustannukset, jotka syntyvät  kalliista omakotitaloista ja niiden mittavista korjauksista, vaikka Avara ja Finndomo olisivat pääasiassa vastanneetkin korjauksista? Toimitusjohtaja Toveri on kertonut, että korjattavat asunnot olivat tyhjillään noin neljä viikkoa, ja että Avain Asumisoikeus Oy hoiti asukkaille läheltä tilapäisen samantasoisen asunnon, hoiti muuttolaatikot ja muuttojärjestelyt niihin ja muuton takaisin korjattuun asuntoon. Mutta Avain Asumisoikeus Oy ei ole kertonut asukkaille vielä tänä päivänäkään, miten se tasaa vastikkeet omakotitalojen ja yhtiön kerrostalojen kesken.

Rakennuslehden haastattelussa Avain Asumisoikeus Oy:n toimitusjohtaja Maarit Toveri kertoi, että heidän kannaltaan yhteistyö kaikkien osapuolten välillä toimi korjausasiassa hyvin: "Riita oli puhtaasti Avaran ja Finndomon välinen asia. Meille ainoa yhteistyökumppani on ollut Avara." Toveri ei kertonut sitä, että AVAIN Asumisoikeus Oy:n nykyinen enemmistöomistaja ja määräysvallan käyttäjä on samainen Perttu Liukku, joka toimi Avara-konsernin toimitusjohtajana, kun huonosti rakennetut vapaarahoitteiset kalliit talot siirrettiin AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaiden riesaksi. Tämäkin härski operaatio suoritettiin ARAn avustuksella, kun lainsäädäntö oli sopivasti "muuttunut" muutamaa kuukautta aikaisemmin operaatiolle suotuisaksi. Toveri ei myöskään kertonut, onko AVAIN Asumisoikeus Oy:n muille asukkaille aiheutunut mitään kustannuksia muodossa tai toisessa (esim. käyttövastikkeiden tasausjärjestelmän muodossa) ko. huonosti rakennetteujen talojen siirtämisestä AVAIN Asumisoikeus Oy:öön. Paljon olisi selvitettävää tämän "yleishyödyllisen" yhtiön historiassa!

5 ARA - siellä aina ystävä


Myymättä jääneiden kalliiden ja huonokuntoisten vapaarahoitteisten omakotitalojen siirtäminen yleishyödylliseen asumisoikeusyhtiöön voi olla laillista, jos laki on niin laadittu, mutta onko se eettisesti/moraalisesti hyväksyttävää ja sopusoinnussa yleishyödyllisyysajattelun kanssa? ARAn toimintaa voidaan arvostella siitä syystä, että se kiiruhti auttamaan Avaraa ja sen silloista toimitusjohtajaa Perttua Liukkua hyväksymällä vapaarahoitteisten omakotitalojen siirtämisen yleishyödylliseen asumisoikeusyhtiöön vaivautumatta selvittämään, millaisista omakotitaloista oli kysymys ja miten käyttövastikkeet tasataan niiden ja Avaimen muiden kohteiden välillä. Käyttövastikkeiden hämärän tasausjärjestelmän johdosta me kerrostalojenkin asukkaat osallistumme noiden alun perin vapaarahoitteisten omakotitalojen lainojen maksamiseen.

Useilla eri keskustelupalstoilla on vuosien varrella ihmetelty ARAn toimintaa yleishyödyllisiä yhteisöjä valvovana viranomaisena. Eniten on ihmetelty ARAn toimintaa Avara-konsernin ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n suhteen. ARA on aina kiiruhtanut apuun ja osoittanut suurta ymmärrystä, kun ko. tahot ovat saattaneet itsensä johonkin pulaan. Samalla se on ollut kovakorvainen asukkaiden paitsi "yhteisöjään" niin myös siihen itseensä kohdistamaa kritiikkiä kohtaan.

ARAn tyyppivastauksia asukkaiden kanteluihin ja yhtiönsä toimintaa koskeviin kyselyihin ovat olleet ja ovat edelleen seuraavanlaisia:
Asia ei kuulu ARAn toimivaltaan.
ARA ei voi toimia asumisoikeustaloasukkaiden asiamiehenä.
ARA on vastannut esittämiinne kysymyksiin siltä osin, kun se on mahdollista vaarantamatta ARA:n valvontatehtävän puolueettomuutta.
Näin asukkaat vetävät aina vesiperän kannellessaan ARAlle yhtiöitään koskevissa asioissa. Sen sijaan asumisoikeusyhtiöt ja niiden omistajatahot voivat sanoa: ARA – siellä aina ystävä!

maanantai 23. maaliskuuta 2015

AVAIN ASUMISOIKEUS OY:N LAITTOMIEN SIJOITUSTEN PALAUTTAMINEN - AVOIMIA KYSYMYKSIÄ


Aikaisemmissa kirjoituksissa on kerrottu AVAIN Asumisoikeus Oy:n laittomista sijoituksista asukkailta salatun tytäryhtiön (AVAIN Asoasunnot Oy) kautta vapaarahoitteiseen asuntotuotantoon vuosina 2006 - 2007.

Tilintarkastaja Eero Suomelan (PricewaterhouseCoopers Oy) AVAIN Asumisoikeus Oy:n hallitukselle 22.3.2010 laatiman yhteenvedon mukaan sijoitukset olivat yhteensä 8 404 519,82 euroa. Suomelan yhteenvedon mukaan laittomat sijoitukset oli palautettu kokonaisuudessaan 9.3.2010. Viimeinen palautettava summa oli 1 004 519,82 euroa, joka maksettiin 9.3.2010. Suomelan yhteenvedon mukaan sijoitetun vapaan oman pääoman palautusten jälkeen AVAIN Asumisoikeus Oy:n sijoitukseksi jäi vielä 80 000 euroa osakepääomaa, joka Suomelan mukaan voitiin palauttaa kokonaan vain purkamalla yhtiö (AVAIN Asoasunnot Oy).

Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän (YTJ) mukaan AVAIN Asoasunnot Oy:n (alkupvm 16.11.2006) toiminta on lakannut 31.12.2010, jolloin se sulautui Asuntorakentamisen Kehityssäätiön omistamaan EM Kiinteistökehitys Oy:öön.

AVAIN Asumisoikeus Oy:n laittomat sijoitukset vuosina 2006 - 2007 tehtiin Avara-konsernin tuolloisen toimitusjohtajan Perttu Liukun johdolla ja suoraviivaisesti alussa jopa yhtiön hallitus ohittaen aikavälillä 13.12.2006 - 12.12.2007. Laittomat sijoitukset huomattiin ARAssa AVAIN Asumisoikeus Oy.tä koskevan kantelun käsittelyn yhteydessä kevättalvella 2009. Laittomat sijoitukset palautettiin salaisesta tytäryhtiöstä AVAIN Asoasunnot Oy:stä AVAIN Asumisoikeus Oy:öön aikavälillä 10.6.2009 - 9.3.2010. Laiitomien sijoitusten palauttaminen ei ollut yhtä "mutkatonta" kuin niiden tekeminen, vaan  AVAIN Asumisoikeus Oy tarvitsi ulkopuolista apua AVARA Rakennuttaja Oy:ltä, ARAlta ja EM Kiinteistökehitys Oy:ltä.

1 AVARA Rakennuttaja Oy:ltä lainattiin 1 000 000 euroa


Tilintarkastaja Suomelan AVAIN Asumisoikeus Oy:n hallitukselle laatiman yhteenvedon mukaan 9.3.2010 maksuun liittyen Avain Asoasunnot Oy sai AVARA Rakennuttaja Oy:ltä lainaa 1 000 000 euroa.

Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän (YTJ) mukaan Avara Rakennuttaja Oy:n (alkupvm 14.03.2008, loppupvm 23.04.2012) nykyinen nimi on Avara Anterius Oy (alkupvm 24.4.2012) ja aputoiminimiä Avara Osaomistus, Avara Keski-Suomi Rakennuttaja ja Keski-Suomen YH-Rakennuttajat.

Kommentti:

Kuten aikaisemmassa kirjoituksessa 21.3.2015 todettiin, niin Suomelan yhteenvedossa kiinnittää huomiota mm. kohta, jossa kirjoitetaan, että ”9.3.2010 maksuun liittyen Avain Asoasunnot on saanut lainaa AVARA Rakennuttaja Oy:ltä 1 000 000 euroa”.

Maallikkona kiinnostaa tietää, onko 1 000 000 euron laina korkoineen jo maksettu takaisin Avara Rakennuttaja Oy:lle.

ISS Suomen Internet sivuilla kirjoitettiin 27.1.2010 otsikolla "Avara Suomi Oy:n koko rakennuttamisliiketoiminta ISS Palveluille" mm. seuraavaa:
Avara Suomi Oy:n tytäryhtiön, Avara Rakennuttaja Oy:n, liiketoiminta siirtyy 27.1.2010 tehdyllä liikkeenluovutussopimuksella ISS Palveluille. Samassa yhteydessä Avara on tehnyt viisivuotisen palvelusopimuksen ISS:n kanssa koskien rakennuttajapalveluita. Sopimuksen myötä Avara Rakennuttajan 12 työntekijää siirtyvät 1.2.2010 ns. vanhoina työntekijöinä ISS:n palvelukseen. Samassa yhteydessä Avara Rakennuttaja Oy:n toimitusjohtaja Kari Mäenpää siirtyy ISS Proko Oy:n toimialajohtajaksi. Sopimus ei vaikuta Avaran myymien omistusasuntojen ja muiden Avaran rakennuttamien kohteiden rakennuttajavastuiden hoitoon. (Lihavoinnit ovat tämän kirjoittajan.)

1) Lainasiko Avara Rakennuttaja Oy 1 000 000 euroa AVAIN Asoasunnot Oy:lle ennen 27.1.2010 ISS Palvelujen kanssa tehtyä liikkeenluovutussopimusta vai sen jälkeen?

2) Maksoiko AVAIN Asoasunnot Oy Avara Rakennuttaja Oy:ltä saamansa 1 000 000 euron lainan takaisin ennen sulautumistaan EM Kiinteistökehitys Oy:öön (Y-tunnus: 2066825-1) 31.12.2010? Jos ei, niin siirtyikö laina EM Kiinteistökehitys Oy:lle kokonaan vai tietyltä lainan loppuosalta?

2 ARA hyväksyi korkotukilainan Asunto Oy Vihdin Neliapilalle


Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) hyväksyi 10.3.2010 päivätyllä päätöksellään 31929/528/10 AVAIN Asumisoikeus Oy:n 5 594 900 euron korkotukilainahakemuksen (hankintakorkotukilainan) laittoman sijoitustoiminnan kohteen, vapaarahoitteisen Asunto Oy Vihdon Neliapilan (Neliapila-nimisen tilan sekä tilalla sijaitsevat rakennukset) hankkimiseksi AVAIN Asumisoikeus Oy:lle. Laina-aika on päätöksen mukaan 35 vuotta. Hankintahinta oli yhteensä 6 582 350 euroa, josta asumisoikeusmaksut kattoivat 987 450 euroa. Seppo Saaren 19.10.2009 allekirjoittaman korkotukilainahakemuksen mukaan As Oy Vihdin Neliapilassa on 36 asuntoa.

Kommentti:

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) tuli apuun laittomien sijoitusten "purkamisessa" hyväksymällä AVAIN Asumisoikeus Oy:lle hankintakorkotukilainan vapaarahoitteisen asunto-osakeyhtiön muuttamiseksi korkotukilainoitetuksi asumisoikeuskohteeksi. Mainittakoon, että Vihdin kunnanhallitus oli käsitellyt 30.11.2009 pidetyssä kokouksessaan AVAIN Asumisoikeus Oy:n ARA:lle tekemää korkotukilainahakemusta Asunto Oy Vihdin Neliapilan osakkeiden hankinnan rahoittamiseksi (Ote pöytäkirjasta 30.11.2009, § 320; Dnro 343/081/2009). Kunnanhallituksen ARAlle toimittamassa pöytäkirjanotteessa (320 §) kirjoitetaan mm. seuraavaa:
Avain Asumisoikeus Oy on 26.10.2009 kuntaan toimittamallaan kirjeellä pyytänyt kunnan lausuntoa ARA:lle toimittamastaan korkotukilainahakemuksesta, jolla on tarkoitus rahoittaa vapaarahoitteisen Asunto Oy Vihdin Neliapilan ostaminen.
ARA:sta saadun selvityksen mukaan järjestely liittyy heidän kanssaan käytyihin neuvotteluihin ja ARA:n vaatimukseen, että Avain Asoasunnot Oy:n toiminta täytyy purkaa. Järjestelystä on sovittu ARA:n kanssa. Menettely vaatii myös Vihdin Neliapilan asukkaiden suostumukset. Vapaarahoitteisen asumisoikeustalon asukkaiden valinta on ollut vapaa. Valintoihin ei jälkikäteen voitane puuttua. Jatkossa asukkaiden vaihtuessa asukasvalinnassa tulee noudattaa asumisoikeuslain mukaisia määräyksiä. Asunto Oy Vihdin Neliapilan asukkailta peritty asumisoikeusmaksu on ollut 20 % asunnon hinnasta. Valtion lainalla lainoitetun asumisoikeustalon asumisoikeusmaksuina voidaan kerätä enintään 15 % lainoituksen perusteena olevasta hankinta-arvosta. Haettava korkotukilaina (rahalaitoslaina) on 5 594 900 euroa ja asumisoikeusmaksuilla katettava osuus 987 450 euroa. (Lihavoinnit ovat tämän kirjoittajan.)
Vihdin kunnan lausunto tarvittiin ilmeisesti siksi, että vapaarahoitteisen Asunto Oy Vihdin Neliapilan muuttamisessa Avain Asumisoikeus Oy:n suoraksi asumisoikeuskohteeksi (”yleishyödylliseksi” korkotukilainakohteeksi) rikottiin ainakin asumisoikeuslain (16.7.990/650) määräyksiä asukasvalinnasta.

Rikkoiko ARA asumisoikeuslakia ja/tai jotain muuta lakia hyväksyessään AVAIN Asumisoikeus Oy:lle hankintakorkotukilainan (ARA 10.3.2010, Dnro 31929/528/10) vapaarahoitteisen kohteen Asunto Oy Vihdin Neliapilan muuttamiseksi asumisoikeuskohteeksi?

3 EM Kiinteistökehitys Oy maksoi 80 000 euron osakepääomasta 402 989,03 euroa 


AVAIN Asumisoikeus Oy:n toimitusjohtajan Maarit Toverin ARAn kehittämispäällikkö Markku Virtaselle 10.8.2010 lähettämän kirjeen (ARA 16.8.2010, Dnro 15234/651/09) mukaan
Toimenpiteet AVAIN Asumisoikeus Oy:n Avain Asoasunnot OY:öön tekemän oman pääomanehtoisen sijoituksen purkamiseksi on nyt loppuun suoritettu.
Viimeinen sijoituksen purkuun ja pääomien palauttamiseen liittyvä toimenpide vahvistettiin 24.6.2010 allekirjoitetulla kauppakirjalla, kun AVAIN Asumisoikeus Oy myi omistamansa Avain Asoasunnot Oy:n osakkeet EM-Kiinteistökehitys Oy:lle.
EM Kiinteistökehitys Oy on suorittanut kauppahinnan 402 989,04 € kokonaisuudessaan AVAIN Asumisoikeus Oy:n pankkitilille 27.7.2010. (Lihavoinnit ovat tämän kirjoittajan.)

Kommentti:


Tilintarkastaja Suomelan yhteenvedon mukaan sijoitetun vapaan oman pääoman palautusten jälkeen AVAIN Asumisoikeus Oy:n sijoitukseksi jäi vielä 80 000 euroa osakepääomaa. Toimitusjohtaja Toverin kirjeen mukaan EM Kiinteistökehitys Oy maksoi osakkeista 402 989,04 euroa.

Maksoiki EM Kiinteistökehitys Oy ylihintaa AVAIN Asumisoikeus Oy:lle AVAIN Asoasunnot Oy:n osakkeista?

4 EM-Kiinteistökehitys Oy joutui selvitystilaan


Patentti- ja rekisterihallituksen ja Verohallinnon yhteisen Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän (YTJ) mukaan EM Kiinteistökehitys Oy:n (nimen alkupvm 26.10.2006) toiminta on lakannut 6.3.2013. EM Kiinteistökehitys Oy (Y-tunnus: 2066825-1) oli joutunut selvitystilaan ja selvitystilan alkupäivämääräksi oli merkitty 1.12.2011.

Kaupparekisteristä saadun EM Kiinteistökehitys Oy:n (Y-tunnus: 2066825-1) rekisteriotteen tietojen mukaan yhtiö rekisteröitiin 26.10.2006. Yhtiökokous päätti 30.11.2011 asettaa yhtiön selvitystilaan. Selvitystila rekisteröitiin 16.12.2011 ja alkoi 1.12.2011. Selvitysmies oli Kokko, Matti Ilmari. Julkinen haaste velkojille oli rekisteröity 19.12.2011:
Velkojia kehotetaan ilmoittamaan saatavansa kirjallisesti Patentti- ja rekisterihallitukselle viimeistään 30.3.2012 uhalla, josta on säädetty julkisesta haasteesta annetussa laissa. Selvitysmiehet määrätään toimittamaan tieto julkisesta haasteesta sekä julkisesta haasteesta annetun lain 3 §:ssä tarkoitetusta luettelosta siinä mainituille henkilöille viimeistään kuukautta ennen määräpäivää.
Kuten aikaisemmassa kirjoituksessa 21.3.2015 todettiin, niin EM Kiinteistökehitys Oy:n omisti AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyistä vuosina 2007-2010 tunnetuksi tullut Asuntorakentamisen Kehityssäätiö. Tieto löytyi Asuntorakentamisen Kehityssäätiön (Y-tunnus: 1729406-8) hallituksen vuoden 2010 toimintakertomuksesta, jossa kirjoitetaan sana- ja kirjaintarkasti mm. seuraavaa:
Joulukuussa 2009 säätiö hankki omistamaansa EM Kiinteistökehitys Oy:lle, As Oy Kirkkonummen Lorulinna koko osakekannan. Yhtiön omistuksessa oli Kirkkonummella sijaitseva tontti. Syyskuussa EM-Kiinteistökehitys on myynyt AS Oy Kirkkonummen Lorulinnan AVAIN Asumisoikeus Oy:lle. (Lihavointi on tämä kirjoittajan.)
Asuntorakentamisen Kehityssäätiön tilikauden 1.1.-31.12.2010 tasekirjan liitetiedoista käy ilmi, että säätiön omistusosuus EM Kiinteistökehitys Oy:stä oli 100 %. Myös tilikausien 1.1.-31.12.2009, 1.1.-31.12.2008 ja 1.1.-31.12.2007 tasekirjojen liitetiedoista käy ilmi, että säätiön omistusosuus EM Kiinteistökehitys Oy:stä oli 100 %.

Mainittakoon, että rekisteritietojen mukaan EM kiinteistökehitys Oy:n ensimmäisen hallituksen (26.10-2006-26.4.2007) puheenjohtajana on toiminut Toni Perttu Liukku ja varsinaisina jäseninä Essi Majamaa ja Hans Sten. Yhtiön toimitusjohtajana on toiminut 26.10.2006-28.6.2009 Essi Majamaa. Sen jälkeen yhtiöllä ei ilmeisesti ole ollut toimitusjohtajaa. Yhtiön viimeisen hallituksen (rekisterissä 11.5.2009 – 15.12.2011) puheenjohtajana on toiminut Antti Viinikka ja varsinaisina jäseninä Toivo Nurminen ja Veikko Siltanen. Yhtiön kaupparekisteriin ilmoittamissa tilinpäätöstiedoissa huomiota kiinnittää mm. se, että tilikauden 1.1.-31.12.2010 tilinpäätöksestä puuttuu Toivo Nurmisen allekirjoitus. Sen sijaan Viinikka ja Siltanen sekä tilintarkastaja (Eero Suomela) ovat allekirjoittaneet tilinpäätöksen.

YTJ:n mukaan Asuntorakentamisen Kehityssäätiön (Y-tunnus: 1729406-8) posti- ja käyntiosoite oli tuohon aikaan Oolannintie 9, 01520 VANTAA. YTJ:n mukaan myös EM Kiinteistökehitys Oy:n (Y-tunnus: 2066825-1) posti- ja käyntiosoite oli Oolannintie 9, 01520 VANTAA. Säätiöllä ja sen tytäryhtiöllä oli siten sama osoite kuin Perttu Liukulla ja säätiön asiamiehellä Suvi Seilalla. Kuten Asuntorakentamisen Kehityssäätiötä koskevassa blogissa on kerrottu, säätiö on muuttanut Liukun ja Seilan luota JASOn (= Varttuneiden asumisoikeusyhdistys Jaso - Jyväskylä) alivuokralaiseksi Jyväskylään. Lehtitietojen mukaan Liukun ja Seilan talo on ollut myynnissä.

Onko kellään tietoa, aiheutuiko EM Kiinteistökehitys Oy:n selvitystila yrityksen ajautumisesta taloudellisiin vaikeuksiin vai oliko kysymys osakeyhtiön lopettamisesta/purkamisesta vapaaehtoisen selvitystilan kautta? Tekikö yhtiö jo tehtävänsä ja lopetettiin siksi tarpeettomana? Vai oliko kysymys jostakin muusta? Rekisteritietojen mukaan syynä näyttäisivät kuitenkin olleet taloudelliset seikat. Jos kysymys oli taloudellisista vaikeuksista, niin kuinka suurista veloista oli kysymys ja ketkä olivat velkojia? Mikä osuus selvitystilaan joutumisella oli ylihinnan maksamisella AVAIN Asumisoikeus Oy:lle AVAIN Asoasunnot Oy:n osakkeista?

Keskustelupalstoilla on myös kysytty, miksi EM Kehityssäätiö Oy aikoinaan perustettiin ja mitä sen nimessä olevat kirjaimet EM tarkoittavat?

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

AVAIN ASUMISOIKEUS OY:N LAITTOMAN SIJOITUSTOIMINNAN TULO JULKISUUTEEN VUONNA 2010


AVAIN Asumisoikeus Oy:n laiton sijoitustoiminta vuosina 2006 - 2007 tuli julkisuuteen, kun FST-kanavan Spotlight-ohjelma kertoi 17.3.2010, että AVAIN Asumisoikeus Oy oli sijoittanut 8,4 miljoonaa euroa asumisoikeusasukkailta kerättyjä korjausvaroja AVAIN Asoasunnot Oy:n kautta vapaarahoitteiseen rakennustoimintaan. Ohjelman toimittajan mukaan AVAIN Asumisoikeus Oy:n silloinen toimitusjohtaja Seppo Saari ei halunnut kommentoida asiaa kameroiden edessä, vaan vastasi vasta reportaasin valmistuttua "meilillä" toimituksen kysymyksiin investoinnista seuraavaa:
Yhtiö on tehnyt sijoituksen täysin omistamaansa tytäryhtiöön vilpittömässä mielessä.
[Toimittaja jatkaa:] Yritys luuli sen olevan sallittua eikä asiaa koskaan siksi tarkastettu ARA:lta. Suurin osa sijoitetuista rahoista on palautettu. Avain Asumisoikeus Oy on laatinut aikataulun, jolla loputkin palautetaan. 
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) kehittämispäällikkö Markku Virtanen lausui ohjelmassa seuraavaa:
Ehkä he ovat ajatelleet, että kun se raha kuitenkin pysyy siellä konsernissa, sen alakonsernissa, jonka emoyhtiö on tämä AVAIN Asumisoikeus Oy, niin se olisi sallittua. Ja no, meidän lainsäädännön tulkinnan mukaan tämä ei ole sallittua, ja kyllä yhtiökin meidän kanssa oli samaa mieltä ja halukkaita korjaamaan tämän virheensä.
Sekä Saaren että Virtasen lausumat herättivät AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaissa suuttumusta. Saaren lausuma tuntui epäuskottavalta, koska yhtiöllä oli käytettävissään lakimiehet. Näiden lakimiesten tehtävä on huolehtia yhtiön toiminnan lainmukaisuudesta. Jos Saari olisi oikeassa, nämä lakimiehet eivät olisi olleet tehtäviensä tasolla. Virtasen lausuma herätti erityistä närkästystä siksi, että hän valvovan viranomaisen edustajana toisten mielestä selitteli ja toisten mielestä jopa ymmärsi yhtiön kyseenalaista toimintaa, vaikka ARA oli kehottanut 28.1.2008 pidetyssä neuvottelussa yhtiötä luopumaan Avain Asoasunnot Oy:n osakkeista, mutta yhtiön johto ei noudattanut kehotusta vaan salasi ARAlta ko. neuvottelussa ja myöhemminkin vuosina 2006-2007 tekemänsä varainsiirrot ko. ”tytäryhtiöön” vapaarahoitteista asuntotuotantoa varten.

Eikö viranomaisen tulisi niskurointitilanteessa osoittaa jonkinasteista närkästystä? Kuten edellä todettiin, niin kehittämispäällikkö Virtasen lausunnosta ja sen esittämistavasta saattoi kuitenkin saada sen käsityksen, että hän vähätteli sijoitusten merkitystä ja osoitti jopa ymmärrystä AVAIN Asumisoikeus Oy:n ”sijoitustoiminnalle”. Myöhemmin Virtanen on kuulemma kertonut, että...
Ymmärryksestä ei ollut kyse. Lausuin vain oman arvailuni, kun sitä minulta kysyttiin.
Koko ”sijoituksen” ajan AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkailta käyttövastikkeissa kerätty "korvamerkitty raha" eli n. 8,5 miljoonaa euroa oli poissa sen varsinaisesta käyttötarkoituksesta eli korjauksista. Yhtiö ei ole kertonut, miten palautetut rahat on käytetty tai missä ne ovat tällä hetkellä. Yhtiö ei ole myöskään esittänyt mitään asiakirjoja siitä, millä ehdoilla ko. "sijoitukset" salaiseen tytäyhtiöön vuosina 2006-2007 tehtiin ja millä aikataululla ne oli tarkoitus palauttaa alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa. Tämä oikeuttaa jälleen kerran kysymään, miten rahoille olisi käynyt, jos laiton varainsiirto/ sijoitustoiminta ei olisi tullut ilmi?

Eläköidyttyään kehittämispäällikkö Virtanen on osallistunut keskustelupalstoilla ARAa koskeviin keskusteluihin ja puolustanut kiivaasti ARAn toimintaa mm. AVAIN Asumisoikeus Oy:n laittomassa sijoitustoiminnassa.  Rakennuslehden artikkeliin "Apulaisoikeuskansleri huomautti Araa Liukku-kaupoista" liittyvässä keskustelussa hän nimimerkkinä "Keskustelua seuraava"esiintyen tosin myönsi, että  "VATTin [Valtiontalouden tarkastusvirasto] antama kehoitus [ARAlle] valvonnan kehittämiseen oli varmaan siinä mielessä paikallaan, että ainahan asioita ja menettelytapoja voidaan kehittää".Viestissään 14.11.2013 hän jatkoi:
Tietojen järjestelmällinen saaminen yhteisöjen kaikesta toiminnasta on jo ARAn silloisten valvontaresurssien ja yhteisöjen suuren lukumäärän vuoksi ollut lähes mahdotonta. Lain mukaan nimetyn yhteisön tulee etukäteen ilmoittaa ARAlle seikoista, joilla saattaa olla vaikutusta yleishyödyllisyyden edellytysten täyttymiseen. Tämän sijoituksen osalta yhtiön olisi tullut näin menetellä.
On merkittävää, että tapahtumien ytimessä ARAn kehittämispäällikkönä vaikuttanut nimimerkki "Keskustelua seuraava" myöntää, että yleishyödyllisten yhteisöjen valvonta on ollut lähes mahdotonta ARAn silloisten resurssien ja yhteisöjen suuren lukumäärän vuoksi. Vanhaa sanontaa imperfektissä käyttäen voidaan todeta, että "Kun kissa oli poissa, niin hiiret hyppivät pöydällä." Korvaamalla tutussa sanonnassa "kissan" sanoilla "ARAn valvonta" ja "hiiret" AVAIN Asumisoikeus Oy:n laittomista sijoituksista päättäneiden nimillä, niin vanha sanonta on saanut yhden konkreettisen ilmauksensa. ARAn ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n yhteisestä historiasta niitä löytyisi muitakin.

ARAn verkkosivuilla kerrotaan yleishyödyllisten yhteisöjen valvonnasta mm. seuraavaa:
Valvontaa tehdään yhteisöiltä saatujen perustietojen perusteella sekä vuosittain annettavien ilmoitusten ja niihin liittyvien tilinpäätösaineistojen pohjalta. Lisäksi ARA tekee tarkastuksia yhteisöihin.
ARAn yleishyödyllisiksi nimeämiä yhteisöjä on sen 31.12.2014 julkaiseman listan mukaan 567. Kuinkahan tarkasti tulee käytyä läpi ”yhteisöjen” antamat vuosi-ilmoitukset ja niihin liittyvät tilinpäätösaineistot? Jääkö ”tarkastus” käytännössä tietokoneohjelman tehtäväksi? Ja mitä tulee ARAn yhteisöihin silloin tällöin (harvoin) tekemiin tarkastuksiin, niin nehän ARA tekee aina kuulematta asukkaita ja heidän edustajiaan – ainakin AVAIN Asumisoikeus Oy:ssä tehdyissä tarkastuksissa.

Vaikka ko. "sijoitus" palautettiin AVAIN Asumisoikeus Oy:lle ja vaikka apulaisoikeuskansleri totesikin, että tämä asia [laiton sijoitustoiminta] ei anna aihetta toimenpiteisiin, niin siitä huolimatta pitää olla oikeus arvioida ARAn toimintaa valvontaviranomaisena myös tuon sijoitustoiminnan osalta. Jos noin iso laiton sijoitus tulee ilmi vasta jonkun asukkaan AVAIN Asumisoikeus Oy:stä tekemän kantelun käsittelyn yhteydessä eli sattumalta ja noin suurella viiveellä "sijoitusten" alkamisesta, niin kyllä ARAn valvontajärjestelmä on pahasti pettänyt. Kaikkea ei voi panna niukkojen valvontaresurssien syyksi. ARAn valvonta on ollut ja on ilmeisesti vielä nykyisinkin käytännössä hyvin pitkälti "yleishyödyllisten yhteisöjen" itsevalvontaa. Silloin tilaisuus tekee varkaan ja hiiret hyppivät pöydällä.

lauantai 21. maaliskuuta 2015

AVAIN ASUMISOIKEUS OY:N LAITON SIJOITUSTOIMINTA VUOSINA 2006 - 2007


AVAIN Asumisoikeus Oy:n häpeälliseen historiaan yleishyödyllisenä yhteisönä kuuluu myös asukkailta käyttövastikkeissä kerättyjen korjausvarojen (noin 8,5 milj. euroa) laiton siirtäminen salaisen tytäryhtiön kautta vapaarahoitteiseen asuntotuotantoon vuosina 2006-2007. Laiton sijoitustoiminta huomattiin ARAssa vasta vuonna 2009 erään AVAIN Asumisoikeus Oy:tä koskevan kantelun tutkinnan yhteydessä. Vaikka ko. "sijoitus" palautettiin ARAn vaatimuksesta AVAIN Asumisoikeus Oy:lle, niin siitä huolimatta ARAn toiminta valvontaviranomaisena antaa aihetta kritiikkiin. Sen valvonta petti ja se salasi laittoman sijoitustoiminnan AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkailta. Seuraavassa on kuvattu laittoman varainsiirron päävaiheet (kommentit ja lihavoinnit ovat tämän kirjoittajan):

1 Sijoituksia koskevat "päätökset" v. 2006 - 2007 AVAIN Asumisoikeus Oy:ssä


Tilintarkastaja Eero Suomelan (PricewaterhouseCoopers Oy) AVAIN Asumisoikeus Oy:n hallitukselle laatiman ja 22.3.2010 allekirjoittaman yhteenvedon mukaan AVAIN Asumisoikeus Oy:ssä tehtiin ko. sijoitusta koskien seuraavat päätökset:

- 13.12.2006 hallituksen puheenjohtaja Perttu Liukun ja hallituksen jäsenen Seppo Ylisen allekirjoittamalla päätöksellä sijoitettiin 1.604.519,82 euroa YH-Omakoti Asumisoikeus Oy:n sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon. Sijoitus liittyi YH-Omakoti Asumisoikeus Oy:n omistaman As Oy Vihdin Neliapilan rakentamisen rahoitukseen.

- 22.2.2007 hallituksen kokouksessa (ptk 2/2007) hyväksyttiin tammikuussa 2007 tehty oman pääomanehtoinen 2.500.000 euron sijoitus YH-Omakoti Asumisoikeus Oy:n, osakeyhtiölain 8 luvun 2 §:n mukaiseen, sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon ja päätettiin tehdä vastaava 2.500.000 euron lisäsijoitus helmikuussa 2007.

- 12.12.2007 hallituksen kokous (ptk 8/2007) hyväksyi, että YH-Asumisoikeus Oy sijoittaa YH-Omakoti Asumisoikeus Oy:n osakeyhtiölain 8 luvun 2 §:n mukaiseen sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon 1.800.000 euroa.

Kommentti:


Tilintarkastaja Suomelan lausunnossa kiinnittää huomiota se, että Liukku ja Ylinen päättivät kahdestaan ensimmäisestä ”sijoituksesta” YH-Omakoti Asumisoikeus Oy:n (myöhempi AVAIN Asoasunnot Oy) sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon. Ja tammikuussa 2007 tehty ”sijoitus” siunattiin vasta jälkeenpäin yhtiön hallituksessa.

2  Laiton sijoitustoiminta huomattiin ARAssa vasta keväällä 2009


Laiton sijoitustoiminta huomattiin Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksessa (ARA) keväällä 2009 erään AVAIN Asumisoikeus Oy:n kohteen talohallituksen kantelun käsittelyn yhteydessä eli sattumalta. Ylijohtaja Hannu Rossilahden ja kehittämispäällikkö Markku Virtasen allekirjoittamassa kirjeessä (ARA 20.5.2009, Dnro 15234/651/09) Avara Suomi Oy:lle ja Perttu Liukulle todetaan, että Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) on 7.4.2009 päivätyllä kirjeellä pyytänyt AVAIN Asumisoikeus Oy:ltä selvitystä yhtiön sijoituksista Avain Asoasunnot Oy –nimiseen tytäryhtiöön. Kirjeen mukaan tiedusteluun saatiin 20.4.2009 päivätty vastaus ja asiaa on lisäksi käsitelty AVARAN ja ARAN edustajien kesken 13.5.2009 pidetyssä neuvottelussa.

Rossilahden ja Virtasen kirjeen mukaan AVAIN Asumisoikeus Oy:n oman pääoman ehtoinen sijoitus (yhteensä noin 8,5 milj. euroa) AVAIN Asoasunnot Oy:öön on ollut ”arava- ja korkotukilainsäädännön kuin myös asumisoikeusasunnoista annetun lain vastainen”, jonka vuoksi ”sijoitus tulee kokonaisuudessaan purkaa ja sijoitetut varat tulee palauttaa AVAIN Asumisoikeus Oy:lle, kuten AVARAN edustajien kanssa 13.5.2009 pidetyssä neuvottelussa todettiin”. Kirjeessä viitataan myös Avaran ja ARAn edustajien kesken 28.1.2008 pidettyyn neuvotteluun, jossa käsiteltiin mm. Avaran kiinteistösijoituksen tulevaa konsernirakennetta. Kirjeen mukaan ko. neuvottelussa ARAn taholta tuotiin esille se, että vapaarahoitteinen ASO-yhtiö tulisi siirtää pois yleishyödylliseksi nimetyn ASO-yhtiön omistuksesta eli ns. yleishyödyllisen osion ulkopuolelle. Edelleen kirjeen mukaan ”Tällöin ei ollut tiedossa emoyhtiön edellä mainitut sijoitukset tytäryhtiöön”.

Kommentti:


Meitä monia AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaita ja asukkaiden edustajia on ihmetyttänyt se, miksi ARA neuvotteli ”AVARAN edustajien kanssa 13.5.2009” ja osoitti 20.5.2009 päivätyn kirjeensä Perttu Liukulle, vaikka AVAIN Asumisoikeus Oy oli irrotettu Avara-konsernista jo vuoden 2007 lopussa. AVAIN Asumisoikeus Oy ei ollut enää Avara Suomi Oy:n tytäryhtiö, vaan osakkuusyhtiö. Ja laittomat sijoitukset oli tehty AVAIN Asumisoikeus Oy:n tytäryhtiön AVAIN Asoasunnot Oy kautta. Miksi Rossilahti ja Virtanen eivät osoittaneet kirjettään AVAIN Asumisoikeus Oy:n hallitukselle, jolloin sijoituksen laittomuudesta myös hallituksen silloiset asukasjäsenet olisivat saaneet tietää?

3 Päätökset varojen palauttamisesta v. 2009 - 2010 ja tehdyt palautukset


Tilintarkastaja Eero Suomelan (PricewaterhouseCoopers Oy) AVAIN Asumisoikeus Oy:n hallitukselle laatiman ja 22.3.2010 allekirjoittaman yhteenvedon mukaan päätökset varojen palauttamisesta AVAIN Asumisoikeus Oy:lle tehtiin Avain Asoasuntojen ylimääräisissä yhtiökokouksissa seuraavasti:

- Ylimääräinen yhtiökokous, 10.6.2009 (ptk 2/2009): palautettava määrä 6 000 000 euroa, maksettu 12.6.2009

- Ylimääräinen yhtiökokous 30.12.2009 (ptk 3/2009): palautettava määrä 1 400 000 euroa, maksettu 30.12.2009

- Ylimääräinen yhtiökokous 9.3.2010 (ptk 1/2010): palautettava määrä 1 004 519,82 euroa, maksettu 9.3.2010

Tilintarkastaja Suomelan yhteenvedon mukaan 9.3.2010 maksuun liittyen Avain Asoasunnot on saanut lainaa AVARA Rakennuttaja Oy:ltä 1 000 000 euroa. Suomelan mukaan sijoitetun vapaan oman pääoman palautusten jälkeen AVAIN Asumisoikeus Oy:n sijoitukseksi jäi vielä 80 000 euroa osakepääomaa, joka Suomelan mukaan voitiin palauttaa kokonaan vain purkamalla yhtiö.

Kommentti:


Tilintarkastaja Suomelan yhteenvedossa kiinnittää huomiota mm. kohta, jossa kirjoitetaan, että ”9.3.2010 maksuun liittyen Avain Asoasunnot on saanut lainaa AVARA Rakennuttaja Oy:ltä 1 000 000 euroa”. Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän (YTJ) mukaan Avara Rakennuttaja Oy:n nykyinen nimi on Avara Anterius Oy (alkupvm 24.4.2012) ja aputoiminimiä Avara Osaomistus, Avara Keski-Suomi Rakennuttaja ja Keski-Suomen YH-Rakennuttajat. Maallikkona kiinnostaa tietää, onko 1 000 000 euron laina korkoineen jo maksettu takaisin Avara Rakennuttaja Oy:lle? Asia kiinnostaa myös monia keskisuomalaisia Avaran ja Avaimen asukkaita. Mikä oli Keski-Suomen YH-Rakennuttajien kohtalo? Seppo Ylinen, joka yhdessä Liukun kanssa päätti ensimmäisestä sijoituksesta 13.12.2006, toimi aikoinaan Keski-Suomen YH-Rakennuttajien toimitusjohtajana.

4 Toimitusjohtaja Seppo Saaren kirje 31.3.2010 Markku Virtaselle


AVAIN Asumisoikeus Oy:n tuolloisen toimitusjohtajan Seppo Saaren Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) kehittämispäällikkö Markku Virtaselle lähettämän ja 31.3.2010 päivätyn kirjeen (ARA 1.4.2010, Dnro 15234/651/09) mukaan ”Yhtiön hallitus on voinut tehdä tarvittavat päätökset vasta 30.3.2010 ARAn tehtyä päätöksen hankintakorkotukilainan hyväksymisestä”.

Saari viittaa kirjeessään Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) 10.3.2010 päivättyyn päätökseen (ARA 10.3.2010, Dnro 31929/528/10) hankintakorkotukilainan hyväksymisestä AVAIN Asumisoikeus Oy:lle. Lainan kohde oli Asunto Oy Vihdin Neliapila ja lainamäärä 5 594 900 €.

Kommentti:


Lainan kohde eli Asunto Oy Vihdin Neliapila oli siis alunperin vapaarahoitteinen ja rahoitettu AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkailta käyttövastikkeissa kerätyillä korjausvaroilla asukkailta salatun ”tytäryhtiön” Avain Asoasunnot Oy:n kautta.

5 Toimitusjohtaja Maarit Toverin kirje  Markku Virtaselle 10.8.2010


AVAIN Asumisoikeus Oy:n nykyisen toimitusjohtajan Maarit Toverin Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) kehittämispäällikkö Markku Virtaselle lähettämän ja 10.8.2010 päivätyn kirjeen (ARA 16.8.2010, Dnro 15234/651/09) mukaan ”toimenpiteet AVAIN Asumisoikeus Oy:n Avain Asoasunnot OY:öön tekemän oman pääomanehtoisen sijoituksen purkamiseksi on nyt loppuun suoritettu”.

Toverin kirjeen mukaan ”Viimeinen sijoituksen purkuun ja pääomien palauttamiseen liittyvä toimenpide vahvistettiin 24.6.2010 allekirjoitetulla kauppakirjalla, kun AVAIN Asumisoikeus Oy myi omistamansa Avain Asoasunnot Oy:n osakkeet EM-Kiinteistökehitys Oy:lle”. Edelleen Toverin kirjeen mukaan ”EM-Kiinteistökehitys Oy on suorittanut kauppahinnan 402 989,04 € kokonaisuudessaan AVAIN Asumisoikeus Oy:n pankkitilille 27.7.2010”.

Kommentti:


Toimitusjohtaja Toverin kirjeessä ARAn Markku Virtaselle kiinnittää huomiota mm. kohta, jossa kerrotaan, että viimeisen sijoituksen purkuun ja pääomien palauttamiseen tarvittiin kauppa, jossa AVAIN Asumisoikeus Oy myi omistamansa Avain Asoasunnot Oy:n osakkeet EM-Kiinteistökehitys Oy:lle kauppahinnalla 402 989,04 euroa. YTJ:n mukaan EM Kiinteistökehitys Oy:n (viimeisin osoite Oolannintie 9, 01520 VANTAA, aikaisempi osoite Retkeilijäntie 11, 00980 HELSINKI) toiminta on lakannut 6.3.2013. Yhtiökokous päätti 30.11.2011 asettaa yhtiön selvitystilaan. Selvitystila on rekisteröity 16.12.2011 ja alkanut 1.12.2011. Julkinen haaste velkojille oli rekisteröity 19.12.2011 seuraavin sanoin: ”Velkojia kehotetaan ilmoittamaan saatavansa kirjallisesti Patentti- ja rekisterihallitukselle viimeistään 30.3.2012 uhalla, josta on säädetty julkisesta haasteesta annetussa laissa. Selvitysmiehet määrätään toimittamaan tieto julkisesta haasteesta sekä julkisesta haasteesta annetun lain 3 §:ssä tarkoitetusta luettelosta siinä mainituille henkilöille viimeistään kuukautta ennen määräpäivää.”

EM Kiinteistökehitys Oy:n omisti AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyistä vuosina 2007-2010 tunnetuksi tullut Asuntorakentamisen Kehityssäätiö. Omistus käy ilmi Asuntorakentamisen Kehityssäätiön (Y-tunnus: 1729406-8) vuosien 2007-2010 tasekirjojen liitetiedoista. Säätiön hallituksen toimintakertomuksessa vuodelta 2010 kirjoitetaan sana- ja kirjaintarkasti mm. seuraavaa: ”Joulukuussa 2009 säätiö hankki omistamaansa EM Kiinteistökehitys Oy:lle, As Oy Kirkkonummen Lorulinna koko osakekannan. Yhtiön omistuksessa oli Kirkkonummella sijaitseva tontti. Syyskuussa EM-Kiinteistökehitys on myynyt AS Oy Kirkkonummen Lorulinnan AVAIN Asumisoikeus Oy:lle.” Ja kuten edellä kerrottiin niin AVAIN Asumisoikeus Oy myi aikaisemmin kesällä 2010 omistamansa Avain Asoasunnot Oy:n osakkeet EM-Kiinteistökehitys Oy:lle.

Keskustelupalstoilla on kyselty, millaisesta yhtiöstä EM Kiinteistökehitys Oy:ssä oli kysymys ja miksi se asetettiin selvitystilaan sekä miten selvityksessä loppujen lopuksi kävi. Lisäksi on keskusteltu, miksi sen sekä Avara Rakennuttaja Oy:n ”palveluja” tarvittiin laittomien sijoitusten palauttamiseen. Eikö Avain Asoasunnot Oy:n olisi pitänyt pystyä palauttamaan ”sijoitukset” ainakin ilman miljoonan euron lainaa Avara Rakennuttaja Oy:ltä? Lisäksi on kysytty, miksi EM Kiinteistökehitys Oy maksoi ylihintaa AVAIN Asumisoikeus Oy:lle Avain Asoasunnot Oy:n osakkeista.


6  Valtiontalouden tarkastusviraston vastaus kanteluun 18.8.2010


Valtiontalouden tarkastusviraston 18.8.2010 pävätyssä vastauksessa (38/34/2010) AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaan kanteluun kirjoitetaan laittomasta sijoitustoiminnasta mm. seuraavaa:
Tarkastusvirasto katsoo, että Avain Asumisoikeus Oy:n toimiva johto on syyllistynyt laiminlyöntiin, kun se ei ole huolehtinut siitä, että yhtiön sijoitukset täyttävät ne ehdot, jotka vaaditaan yleishyödyllisen yhteisön sijoituksilta. Samoin yhtiön toimivan johdon olisi tullut informoida talohallitusta näistä sijoituksista avoimuuden ja läpinäkyvyyden periaatteita noudattaen.
ARA:n tulee kehittää yleishyödyllisiin yhteisöihin kohdistuvaa valvontaansa siten, että tällaisista säännösten vastaisista sijoituksista ja niihin liittyvistä liian suurista riskeistä saadaan tieto järjestelmällisesti eikä sattumanvaraisesti, kuten nyt on tapahtunut.
Tarkastusvirasto ilmoittaa tiedoksenne, ettei kantelunne anna aihetta Valtiontalouden tarkastusviraston enempiin toimenpiteisiin.

Kommentti:


Ensin Valtiontalouden tarkastusvirasto toteaa, että Avain Asumisoikeus Oy:n toimiva johto on syyllistynyt laiminlyöntiin ja ARA:n tulee kehittää yleishyödyllisiin yhteisöihin kohdistuvaa valvontaansa, mutta heti perään ilmoittaa, ettei "kantelunne anna aihetta Valtuiontalouden tarkastusviraston enempiin toimenpiteisiin". "Ei korppi korpin silmää noki."

7 ARAn selvitys ympäristöministeriölle 17.10.2011


Selvityksessään Ympäristöministeriölle (Ara 17.10.2011, Dnro 17642/082/11) ja sitä kautta oikeuskanslerin virastolle Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ylijohtaja Hannu Rossilahti ja päälakimies Jaana-Maarit Huuhka kirjoittavat AVAIN Asumisoikeus Oy:n varojen sijoittamisesta mm. seuraavaa:

- AVAIN Asumisoikeus Oy:n tytäryhtiön, Avain Asoasunnot Oy:n, perustaminen tuli ARAn tietoon AVARA-konsernin konsernirakennetta koskeneessa, 28.1.2008 pidetyssä neuvottelussa käsiteltäessä konsernirakennetta kuvaavaa kaaviota. Tuolloin ARAn edustajat esittivät, että ARAn yleishyödylliseksi yhteisöksi nimeämän asumisoikeusyhtiön toimintaan ei voisi, vapaarahoitteiseen asuntotuotantoon liittyvän riskin vuoksi, kuulua vapaarahoitteisesti rahoitetun asumisoikeusyhtiön omistaminen, minkä vuoksi yhtiön tulisi luopua Avain Asoasunnot Oy:n osakkeista.

- Asia tuli uudemman kerran esille keväällä 2009, jolloin ARA vastasi AVAIN asumisoikeus Oy:tä koskevaan kanteluun. Tuolloin havaittiin, että AVAIN Asumisoikeus Oy:n vuodelta 2007 antaman vuosi-ilmoituksen ja siihen liitetyn vuoden 2007 tilinpäätöksen mukaan Avain Asoasunnot Oy:n osakkeet olivat edelleen AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistuksessa. Lisäksi emoyhtiö oli tehnyt tytäryhtiöön 6,8 milj. euron suuruisen pääoman sijoituksen.

Kommentti:


Toisin sanoen Aralla oli tieto AVAIN Asumisoikeus Oy:n "tytäryhtiöstä" jo vuoden 2008 alussa, mutta Ara ei vielä tuolloin eikä vielä reiluun vuoteen vaivautunut selvittämään, mihin AVAIN Asumisoikeus Oy:n johto käytti sitä. Jos laiton sijoitustoiminta tuli ilmi itse asiassa vasta AVAIN Asumisoikeus Oy:tä koskevan kantelun käsittelyn yhteydessä vuonna 2009 eli sattumalta, niin millaisen kuvan jo tämä antaa Arasta ohjaus- ja valvontaviranomaisena? Entä millaisen kuvan laiton sijoitustoiminta antaa AVAIN Asumisoikeus Oy:n johdon liiketoiminnan moraalista/etiikasta saatikka ”yleishyödyllisyysfilosofiasta”?

8 Ympäristöministeriön lausunto oikeuskanslerille 7.11.2011


Lausunnossaaan 7.11.2011 (YM9/0322011) oikeuskanslerin virastolle ympäristöministeriö pitää AVAIN Asumisoikeus Oy:n varojen lainvastaisen sijoittamisen osalta keskeisenä sitä, että varat ovat palautuneet yleishyödylliseen yhteisöön. Apulaisoikeuskansleri Risto Hiekkataipaleen päätöksessä (14.10.2013, Dnro OKV/509/1/2011) AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaan ARAa koskevaan kanteluun esitetään ympäristöministeriön näkemys ARAn toiminnasta AVAIN Asumisoikeus Oy:n sijoitustoiminnassa seuraavaasti:
Ministeriön näkemyksen mukaan AVAIN Asumisoikeus Oy:n tytäryhtiöön tekemiin sijoituksiin ei ole puututtu myöhäisessä vaiheessa vaan ARA on huolehtinut valvonnasta asianmukaisesti sillä käytettävissä olevien resurssien rajoissa, sekä keskeistä on, että varat ovat palautetu yleishyödylliseen yhteisöön.

Kommentti:


Toistettakoon vielä kerran, että laittomat sjoitukset tapahtuivat vuosina 2006 - 2007. Ne tulivat ARAn tietoon AVAIN Asumisoikeus Oy.tä koskevan kantelun käsittelyn yhteydessä keväällä 2009 eli sattumalta - ei siis ARAn valvonnan tuloksena. Missä "varat" olisivat tänä päivänä, jos ko. kantelua AVAIN Asumisoikeus Oy:stä ei olisi koskaan tehty?

9 Apulaisoikeuskansleri Hiekkataipaleen päätös 14.10.2013


Arvioidessaan ARAn menettelyä AVAIN Asumisoikeus Oy:n laittoman sijoitustoiminnan käsittelyssä apulaisoikeuskansleri Hiekkataipale viittaa Valtiontalouden tarkastusviraston antamaan ratkaisuun 18.8.2010 (38/34/2010) ja kirjoittaa:
Valtiontalouden tarkastusvirasto on X:n kanteluun antamassaan ratkaisussa 18.8.2010 (38/34/2010) käsitellyt muun ohessa AVAIN Asumisoikeus Oy:n ei-yleishyödylliseen tytätyhtiöönsä oman pääoman ehtoisena sijoituksena sijoittamia varoja koskevaa asiaa.
Ratkaisussa on viitattu AVARA-konsernin ja ARAn kesken 28.1.2008 pidettyyn neuvotteluun. Tarkastusviraston mukaan AVAIN Asumisoikeus Oy:n toimiva johto oli syyllistynyt laiminlyöntiin, kun se ei ollut huolehtinut siitä, että yhtiön sijoitukset täyttävät ne ehdot, jotka vaaditaan yleishyödyllisen yhteisön sijoituksilta.
Tarkastusvirasto on katsonut, että ARAn tulee kehittää yleishyödyllisiin yhteisöihin kohdistuvaa valvontaa siten, että tällaisista säännösten vastaisista sijoituksista ja niihin liittyvitä liian suurista riskeista saadaan tieto järjestelmällisesti eikä sattumanvaraisesti, kuten nyt on tapahtunut. Tarkastusvirasto on todennut, että X:n kantelu ei ole antamut aihetta enempiin toimenpiteisiin.
Viitaan Valtiontalouden tarkastusviraston näkemykseen ARAn valvonnasta. Tarkastusviraston toimenpiteet ja valtioneuvoston oikeuskanslerista annetun lain 4 §:n 2 momentin huomioon ottaen ARAn tämän menettelyn osalta en katso olevan aihetaa ryhtyä enempiin toimenpiteisiin.

Kommentti:


Apulaisoikeuskansleri Hiekkataipale nojautuu päätöksessään laittoman sijoitustoiminnnan osalta yksinomaan Valtion tarkastusviraston näkemykseen ja ympäristöministeriön lausuntoon. Hiekkataipale sivuutti täysin sen faktan, että ARA neuvotteli vain AVARAN edustajien kanssa 13.5.2009 ja osoitti 20.5.2009 päivätyn kirjeensä Perttu Liukulle, vaikka AVAIN Asumisoikeus Oy oli irrotettu Avara-konsernista jo vuoden 2007 lopussa. AVAIN Asumisoikeus Oy ei ollut enää Avara Suomi Oy:n tytäryhtiö vaan osakkuusyhtiö. Laittomat sijoitukset oli tehty AVAIN Asumisoikeus Oy:n tytäryhtiön AVAIN Asoasunnot Oy kautta. Hiekkataipaletta ei kiinnostanut se, että Rossilahti ja Virtanen eivät osoittaneet kirjettään AVAIN Asumisoikeus Oy:n hallitukselle, jolloin sijoituksen laittomuudesta myös hallituksen silloiset asukasjäsenet olisivat saaneet tietää. Asukkaiden asema on aina heikko, olipa kysymyksessä mikä viranomainen tahansa.

(Huom! Aikaisemmin tässä blogissa on kirjoitettu apulaisoikeuskanslerin huomautuksesta 14.10.2013  (Dnro OKV/509/1/2011) ARAlle sen menettelystä AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakekaupoissa.)
 

10 Avoimia kysymyksiä


Kuten edellä kohdassa 5 on todettua, keskustelupalstoilla on kyselty, millaisesta yhtiöstä EM Kiinteistökehitys Oy:ssä oli kysymys ja miksi se asetettiin selvitystilaan sekä miten selvityksessä loppujen lopuksi kävi. Lisäksi on keskusteltu, miksi sen sekä Avara Rakennuttaja Oy:n ”palveluja” tarvittiin laittomien sijoitusten palauttamiseen. Eikö Avain Asoasunnot Oy:n olisi pitänyt pystyä palauttamaan ”sijoitukset” ainakin ilman miljoonan euron lainaa Avara Rakennuttaja Oy:ltä? Lisäksi on kysytty, miksi EM Kiinteistökehitys Oy maksoi ylihintaa AVAIN Asumisoikeus Oy:lle Avain Asoasunnot Oy:n osakkeista.

Lisäksi on kyselty, mitä AVAIN Asumisoikeus Oy on tehnyt palautetuilla rahoilla (n. 8,5 milj. euroa). Onko ne käytetty siihen käyttötarkoitukseen, mihin ne oli alun perin kerätty AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkailta vai odottavatko ne tuota käyttöä jollakin tilillä?

Lisäksi on ihmetelty ARAn joustavuutta lisäajan antamisessa "sijoitusten" palauttamisessa, koska se oli alun perin vaatinut lainvastaisesti sijoitettujen varojen palauttamista kokonaisuudessaan vuoden 2009 aikana. ”Junailut” – mm. edellä mainitun hankintakorkotukilainan hyväksyminen AVAIN Asumisoikeus Oy:lle Neliapilan muuttamiseksi ”yleishyödylliseksi" - veivät tietysti oman aikansa. Onpa jollakin keskustelupalstalla taidettu kysyä sitäkin, keneltä tuli aloite Neliapilan korkotukilainasta.

On myös kysytty, miksi ARAn valvonta petti ja miksi ARA osoitti 20.5.2009 päivätyn kirjeensä Avara Suomi Oy:lle ja Perttu Liukulle, vaikka AVAIN Asumisoikeus Oy oli jo vuoden 2007 lopussa irrotettu Avara-konsernista.

Ja isoin kysymys on edelleen, oliko alunperin kysymys sijoitustoiminnasta vai pysyv(ämmä)stä varainsiirrosta "yleishyödyllisen osion" ulkopuolelle. Olihan laittomien sijoitusten "isänä" henkilö (Perttu Liukku), joka tuohon aikaan puhui "etäisyyden ottamisesta yleishyödyllisyyteen".

Ilmeisesti myöskään AVAIN Asumisoikeus Oy:n "sijoitustoimintaa" ei ole riittävästi vielä setvitty, koska näinkin paljon avoimia kysymyksiä vielä on.

sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

AVAIN ASUMISOIKEUS OY:N OMISTUSJÄRJESTELYT VUOSINA 2007 - 2010 - ROSSILAHDEN JA HUUHKAN VASTAUS KYSELYYN


Oikeus ja kohtuus -blogissa on ollut useita kirjoituksia AVAIN Asumisoikeus Oy:stä ja sen omistusjärjestelyistä vuosina 2007 - 2010. Kirjoitusten johdosta joku blogin lukija on lähettänyt ARAan helmikuussa 2015 sähköpostikyselyn, jonka tarkempi sisältö ei ole tämän kirjoittajan tiedossa. ARAn vastauksessa (ARA 25.2.2015, Dnro 20936/635/15) kyselyyn ylijohtaja Hannu Rossilahti ja apulaisjohtaja Heli Huuhka kirjoittavat seuraavaa:
Vastauksena Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle (ARA) esittämiinne kysymyksiin esitämme seuraavaa:
Oikeuskanslerin antama päätös 14.10.2013 diaarinumero OKV/509/1/2011 koski vuonna 2007 ja 2008 tehtyjä osakekauppoja ja niihin liittynyttä vaihetta, jossa luovutusketjussa ensimmäinen osakekauppa oli lain mukaan mitätön, mutta asumisoikeustaloja omistavan yhtiön osakkeet olivat kuitenkin lopulta tulleet sellaisen yhteisön omistukseen, joka on täyttänyt laissa olevat edellytykset ja jonka ARA oli nimennyt yleishyödylliseksi ja nimesi luovutuksensaajaksi. Osakekauppojen lopputuloksena syntynyt tilanne täytti lain edellytykset, eli asumisoikeusasuntoja omistavan yhtiön osakkeet ovat yleishyödyllisen yhteisön omistuksessa. Luovutusketjussa oleva mitätön välivaihe on asianomaisten yhteisöjen välinen asia. ARA:lla ei ole toimivaltaa asiassa, eikä osakekauppojen mitättömällä välivaiheella ole mitään vaikutusta asumisoikeusasunnoissa asuvien asukkaiden asemaan. Oikeuskansleri ei täten edellyttänyt, että asiassa ryhdyttäisiin enempiin toimenpiteisiin.
AVAIN Asumisoikeus Oy on asumisoikeusasuntoja omistava yleishyödyllinen yhteisö. ARAn tehtävänä on ohjata ja valvoa yleishyödyllisiä yhteisöjä. Muita yhteyksiä ARAlla ei ole AVAIN Asumisoikeus Oy:öön.
Isännöinnin kilpailutukseen liittyen ARA on tarkastuskertomuksessaan todennut, että hintavertailussa AARI Isännöinti Oy:n tarjous ei poikennut merkittävästi tai lähes lainkaan muiden tarjouksen tehneiden hinnasta.
ARA valvoo sitä, että yleishyödylliset yhteisöt eivät maksa osinkoa omistajan yhteisöön omanpääomanehtoisesti sijoittamille varoille enempää kuin 8 %. ARA on todennut, että AVAIN Asumisoikeus Oy:n maksama osinko ei ole ylittänyt lain sallimaa enimmäismäärää.
Ylijohtaja Rossilahti ja apulaisjohtaja Huuhka salaavat vastauksessaan ARAn osuuden AVAIN Asumisoikeus Oy.n omistusjärjestelyissä ja erityisesti vuosien 2007 ja 2008 osakekaupoissa. ARAn roolista noissa osakekaupoissa on runsaasti kirjoitettu sen jälkeen, kun niistä alkoi tihkua tietoa syksyn 2010 salaisen Liukku-kaupan tultua ilmi. Jopa tämän blogin aikaisemmista kirjoituksista saa todellisemman kuvan AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyistä vuosina 2007 - 2010 ja ARAn roolista niissä kuin Rossilahden ja Huuhkan vastauksesta Oikeus ja kohtuus -blogin lukijalle.

Vastauksessaan Rossilahti ja Huuhka "unohtavat" myös oikeuskanslerin 14.10.2013 ARAlle antaman huomautuksen (diaarinumero OKV/509/1/2011) valvontaviranomaiselle sopimattomasta menettelystä AVAIN Asumisoikeus Oy:n vuosien 2007 ja 2008 kauppoihin liittyen. Huomautuksensa kohdassa 5 Toimenpiteet  apulaisoikeuskansleri Hiekkataipale kirjoittaa:
Valtioneuvoston oikeuskanslerista annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan jos virkamies, julkisyhteisön työntekijä tai muu henkilö julkista tehtävää hoitaessaan on menetellyt lainvastaisesti tai jättänyt velvollisuutensa täyttämättä, oikeuskansleri voi antaa asianomaiselle huomautuksen vastaisen varalle, mikäli hän ei harkitse olevan aihetta syytteen nostamiseen. Huomautus voidaan antaa myös viranomaiselle tai muulle yhteisölle.
Annan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle vastaisen varalle huomautuksen päätökseni kohdassa 4.3.2 mainitusta lainvastaisesta menettelystä, joka on koostunut päätöksenteon laiminlyönnistä, laiminlyönnistä valvovana viranomaisena huomauttaa osakekaupan osapuolia luovutuksen mitättömyydestä ja mitättömyyden vaikutuksista, laiminlyönnistä noudattaa tarkoitussidonnaisuuden periaatetta, objektiviteettiperiaatetta ja suhteellisuusperiaatetta sekä harkintavallan ylittämisestä hallintolain 8 §:n 1 momentin soveltamisessa.
Tästäkin huomautuksesta ja muista oikeusviranomaisten ARAlle antamista huomautuksista voi lukea tämän blogin aikaisemmista kirjoituksista.

AVAIN Asumisoikeus Oy:n isännöinnin kilpailutuksesta Rossilahti ja Huuhka kirjoittavat ARAn AVAIN Asumisoikeus Oy:ssä tekemän valvontatarkastuksen tarkastuskertomukseen viitaten, "että hintavertailussa AARI Isännöinti Oy:n tarjous ei poikennut merkittävästi tai lähes lainkaan muiden tarjouksen tehneiden hinnasta". Rossilahti ja Huuhka eivät kerro vastauksessaan, että valvontarkastuksesta vastannut ylitarkastaja Mirja Suopanki kirjoittaa tarkastuskertomuksessa mm. seuraavaa:
Yhtiön järjestämä kiinteistöpalveluiden kilpailutus ei ARAn näkemyksen mukaan
täytä asumisoikeuslain vaatimuksia kilpailuttamisesta. (Tarkastuskertomus 2014, s. 16.)
Yhtiön hallintoon liittyvät kulut, joihin myös kiinteistön johtopalvelut kuuluu,
ovat huomattavasti korkeammat verrattuna muihin asumisoikeusyhtiöihin (kts.
kiinteistöjen hoitokulut / isännöintiin ja hallintoon kuuluvat kulut). Yhtiö on kuitenkin
hakiessaan nimeämistä yleishyödylliseksi yhteisöksi ja edelleen korkotukilainaa
sitoutunut tarjoamaan asuntoja kohtuullisin kustannuksin, joten ARA
katsoo, että yleishyödyllisenä yhteisönä AVAIN Asumisoikeus Oy:n tulee jatkossa
pyrkiä tarjoamaan asukkaiden tarvitsemat palvelut huomattavasti edullisemmilla
kustannuksilla. (Tarkastuskertomus 2014, s.17.)
ARA vertasi alustavaa tarkastusketomusta varten AVAIN Asumisoikeus Oy:n
kiinteistöjen hoitokuluja, joista oli eliminoitu korjaukset ja tontin vuokrat, kahden
muun asumisoikeusyhtiön hoitokuluihin. AVAIN Asumisoikeus Oy:n kiinteistöjen
hoitokulut olivat noin 20 % suuremmat verrattuna edellä mainittujen kahden
muun asumisoikeusyhtiön kiinteistöjen hoitokuluihin. Suurimpana syynä korkeisiin
hoitokuluihin olivat isännöintiin ja hallinnointiin liittyvät kulut, jotka ovat 40-
50 % korkeammat verrattuna muiden asumisoikeusyhtiöiden hallinnointiin liittyviin
kuluihin. Hallinnointiin liittyvät kulut ovat jo vuonna 2011 olleet korkeat,
mutta kulut ovat nousseet vielä vuodesta 2011 vuoteen 2013. (Tarkastuskertomus 2014, s. 17 - 18.) 
- - ARAn kanta on, että itse tuotettujen palvelujen kustannusten tulee olla kohtuulliset sekä kilpailukykyiset verrattuna ostopalveluna hankittuihin ulkopuolisten yhtiöiden veloittamiin hintoihin. Yhtiön tulee tehdä toimenpiteitä saadakseen isännöintiin ja hallintoon liittyvät kulut kohtuullisiksi. (Tarkastuskertomus 2014, s. 19.)
Tarkastuskertomuksensa luvussa 11 sivuilla 23-25 ylitarkastaja Suopanki kirjoittaa mm. seuraavaa:
AVAIN Asumisoikeus Oy:n maksamat isännöintiin ja hallintoon liittyvät kulut ovat huomattavan korkeat verrattuna muihin asumisoikeusyhtiöihin. Yhtiön tulee tehdä toimenpiteitä saadakseen isännöintiin ja hallintoon liittyvät kulut kohtuullisiksi.
Hankinnoissa on suositeltavaa hyödyntää olemassa olevia markkinoita ja hankintamenettelyjen kaikissa vaiheissa on perusteltua noudattaa EU:n hankintoja koskevia syrjimättömyyden, yhdenvertaisuuden, avoimuuden ja suhteellisuuden periaatteita. ARA suosittelee, että yhtiö julkaisee hankintailmoitukset tarjouspyyntöasiakirjoineen sähköisessä tietokannassa HILMASSA tai noudattaa muuta luonteeltaan avointa hankintamenettelyä. Kilpailutus tulee uusia vähintään neljän vuoden välein ja kilpailutuksessa tulee huomioida erityisesti, että konsernin ulkopuolisia ja samaan konserniin kuuluvia yhtiöitä kohdellaan yhdenvertaisesti. Yhtiön tulee lisäksi huomioida asukkaat kilpailutuksissa asumisoikeuslain 16 c §:n mukaisesti.
AVAIN Asumisoikeus Oy:n tulee lisäksi esittää ARAlle selvitys 27.2.2015 mennessä, mitä toimenpiteitä yhtiö tulee tekemään saadakseen isännöintiin ja hallintoon liittyvät kulut kohtuullisiksi.
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen valvontatarkastuksesta ja sen tarkastuskertomuksesta voi lukea enemmän AVAIN Asumisoikeus Oy -blogin kirjoituksista 27.2.2015 ja 28.2.2015.

KAIKKIIN ROSSILAHDEN JA HUUHKAN ANTAMIIN LAUSUNTOIHIN AVAIN ASUMISOIKEUS OY:N OMISTUSJÄRJESTELYISTÄ JA ARAN ROOLISTA NIISSÄ TULEE SUHTAUTUA SUURELLA VARAUKSELLA! 

SAMA KOSKEE MYÖS KAIKKIA MUITA ROSSILAHDEN JA HUUHKAN ANTAMIA LAUSUNTOJA AVAIN ASUMISOIKEUS OY:STÄ!

AVAIN ASUMISOIKEUS OY:N OMISTUSJÄRJESTELYT VUOSINA 2007 - 2010 - YHDEN MIEHEN YKSIMIELISIÄ KOKOUKSIA


Seuraavassa on kaksi esimerkkiä yhden miehen yksimielisistä kokouksista. Ne ovat Asuntorakentamisen Kehityssäätiön ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n väliin perustetun ”väliyhtiön” (holding-yhtiö) - Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy, ent. Itä-Suomen YH-Asunnot Oy, nyk. AVAIN Holding Oy) kaksi ylimääräistä yhtiökokousta touko-kesäkuussa 2008. Ko. väliyhtiön kautta Asuntorakentamisen Kehityssäätiö sai AVAIN Asumisoikeus Oy:n enemmistöomistuksen ja määräysvallan vuonna 2008. Säätiö myi tuon väliyhtiön syksyllä 2010 salaisella kaupalla yksityisille liikemiehille, joista toinen (Perttu Liukku) toimiessaan vielä Avara-konsernin toimitusjohtajana puhui ”etäisyyden ottamisesta yleishyödyllisyyteen”. Tuon väliyhtiön kautta ko. liikemiehistä tuli yleishyödyllisen asumisoikeusyhtiön - AVAIN Asumisoikeus Oy:n - enemmistöomistajia ja määräysvallan käyttäjiä.

1) Itä-Suomen YH-Asunnot Oy:n ylimääräinen yhtiökokous 14.5.2008

Osanottajat: Avara Itä-Suomi Oy edustajanaan valtakirjalla hallituksen puheenjohtaja, Avara-konsernin silloinen toimitusjohtaja Perttu Liukku (680 osaketta ja ääntä). Lisäksi kutsuttuna: lakimies Suvi Seila (kokouksen sihteeri)

Kaikki päätökset puheenjohtajan ja sihteerin valintaa myöten tehtiin yksimielisesti. Esimerkiksi:
Päätettiin yksimielisesti muuttaa yhtiön yhtiöjärjestystä niin, että yhtiön uudeksi toiminimeksi otetaan Rakennuttamisen Kehitys Oy ja kotipaikaksi vaihdetaan Helsinki. (5 §)
Päätettiin yksimielisesti hakea yhtiön nimeämistä yleishyödylliseksi yhteisöksi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta sekä valtuutettiin lakimies Suvi Seila tekemään tarvittava hakemus yleishyödyllisyysstatuksen hakemiseksi yhtiön puolesta. (9 §)
Päätettiin yksimielisesti erottaa nykyinen hallitus ja sen varajäsenet ja valita uuteen hallitukseen varsinaisiksi jäseniksi Antti Viinikka, Toivo Nurminen ja Veikko Siltanen. (10 §)

2) Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:n ylimääräinen yhtiökokous 6.6.2008

Kokouksen osanottajat: Asuntorakentamisen Kehityssäätiö edustajanaan valtakirjalla Antti Viinikka (680 osaketta ja ääntä). Lisäksi kutsuttuna lakimies Suvi Seila (kokouksen sihteeri).

Kaikki päätökset puheenjohtajan ja sihteerin valintaa myöten tehtiin yksimielisesti. Esimerkiksi:
Päätettiin yksimielisesti muuttaa yhtiön yhtiöjärjestystä niin, että yhtiöjärjestykseen lisätään uusi 14 § pykälä, joka koskee yhtiön voitonjakoa. Yksimielisesti päätetyn yhtiöjärjestyksen uuden pykälän 14 § sisältö on:
- yhtiö ei jaa osinkoa muutoin kuin mitä laissa ja alemmanasteisissa säädöksissä valtion tukemassa asuntotuotannossa yleishyödyllisiksi nimetyille yhteisöille on sallittua. (5 §)

3) Kommentteja ja kysymyksiä

Voiko enää yksimielisempiä päätöksiä tehdä kuin em. yhden miehen yhtiökokouksissa tehtiin? Osakeyhtiölaki ilmeisesti mahdollistaa tällaiset kokoukset. Osakeyhtiölaki liikesalaisuuksineen sopii huonosti yleishyödyllisiin yhteisöihin ja niiden taustayhteisöihin. Ko. laki mahdollisti AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyt vuosina 2007 - 2010. Liikesalaisuus mahdollistaa "järjestelyjen" tekemisen salassa asukkailta, vaikka nämä ovat kaiken maksajia "yhteisössään". Olisiko jo aika muuttaa lainsäädäntöä niin, että "yleishyödyllisten yhteisöjen" hämärät (asukkailta salatut) omistusjärjestelyt eivät enää olisi mahdollisia?

lauantai 14. maaliskuuta 2015

AVAIN ASUMISOIKEUS OY:N OMISTUSJÄRJESTELYT VUOSINA 2007 - 2010 - OSINKOJA VÄÄRIN PERUSTEIN


Blogin aikaisemmissa kirjoituksissa on kerrottu AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyistä vuosina 2007 - 2010 ja yleishyödyllisiä yhteisöjä valvovan viranomaisen AVAIN Asumisoikeus Oy:n keskeisestä roolista niissä. Tiistain 3.3.2015 bogikirjoituksessa otsikolla "AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyt vuosina 2007 - 2010 - Rainion selvityksen kritiikkiä" esitettiin kaksi kysymystä, jotka ovat edelleen auki:
Ovatko Asuntorakentamisen Kehityssäätiön tammikuun 2008 ylimääräisessä yhtiökokouksessa ja huhtikuun 2008 varsinaisessa yhtiökokouksessa nimittämät AVAIN Asumisoikeus Oy:n hallitukset olleet laillisia ja ovatko niiden päätökset pitäviä?
Oliko Asuntorakentamisen Kehityssäätiöllä oikeus nostaa AVAIN Asumisoikeus Oy:stä osinkoja noin 86700 euroa vuodelta 2007?
Ensimmäinen kauppa AVAIN Asumisoikeus Oy:n (tuohon aikaan vielä YH-Asumisoikeus Oy) tehtiin 18.12.2007. Kaupassa YH-Asunnot Oy myi 51 % YH-Asumisoikeus Oy:n osakkeista Asuntorakentamisen Kehityssäätiölle. YH-Asunnot Oy haki 14.1.2008 päivätyllä hakemuksella ARAlta Asuntorakentamisen Kehityssäätiön nimeämistä YH-Asumisoikeus Oy:n osakkeiden 1–694 luovutuksensaajaksi. Hakemus on kirjattu Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksessa 24.1.2008 (Dnro 14118/643/08 [merkintä epäselvä]).

1) YH-Asumisoikeus Oy:n ylimääräinen yhtiökokous 16.1.2008

AVAIN Asumisoikeus Oy:n ylimääräinen yhtiökokous kiiruhdettiin pitämään 16.1.2008 eli ennen kuin hakemus luovutuksensaajaajaksi nimeämiseksi oli edes ehditty kirjata saapuneeksi ARAssa. Ylimääräisessä yhtiökokouksessa Essi Majamaa edusti YH –Asunnot Oy:n 666 osaketta ja ääntä ja Suvi Seila Asuntorakentamisen Kehityssäätiön 694 osaketta ja ääntä (yhteensä 1360 osaketta). Lisäksi kokouksessa oli läsnä kokouksen sihteeri. Kokouksessa päätettiin mm. seuraavaa:
5 § Hallituksen jäsenten valinta
Todettiin, että Asuntorakentamisen Kehityssäätiö on tullut YH-Asumisoikeus Oy:n osakkaaksi ja päätettiin valita uusi hallitus. Asuntorakentamisen Kehityssäätiö enemmistöosakkaana nimesi hallitukseen kaksi jäsentä: Suvi Seila ja Antti Viinikka. YH-Asunnot Oy nimesi hallitukseen yhden jäsenen: Essi Majamaa. Asukasedustajina jatkavat Urpo Feodorow ja Mika Koivupalo.
6 § Kokouspalkkiot
Päätettiin korottaa kokouspalkkioita 1.1.2008 alkaen. Uudet palkkiot ovat pj. 300, varapj. 250 ja hall.jäs. 250 euroa.
7 § Yhtiön nimen muutos
Uuden omistuspohjan myötä päätettiin yksimielisesti muuttaa yhtiöjärjestystä niin, että yhtiön uudeksi toiminimeksi otetaan AVAIN Asumisoikeus Oy. Yksimielisesti päätetyn yhtiöjärjestyksen pykälän 1 §, uusi sisältö on: ”Yhtiön toiminimi on AVAIN Asumisoikeus Oy.”
2) AVAIN Asumisoikeus Oy:n varsinainen yhtiökokous 7.4.2008

Varsinaisessa yhtiökokouksessa 7.4.2008 Avara Asunnot Oy:tä (ent. YH-Asunnot Oy) edusti valtakirjalla Essi Majamaa (666 osaketta ja ääntä) ja Asuntorakentamisen Kehityssäätiötä samoin valtakirjalla Suvi Seila (694 osaketta ja ääntä). Lisäksi kokouksessa oli läsnä kokouksen sihteeri Elina Lehti. Kokouksessa päätettiin mm. seuraavaa:
5 § Tilikauden 1.1.2007 - 31.12.2007 tilinpäätöksen käsittely ja vahvistaminen
Käsiteltiin hallituksen toimintakertomus, tuloslaskelma, rahoituslaskelma sekä tase sekä tilintarkastuskertomus tilikaudelta 1.1.-31.12. 20007. Hyväksyttiin ja vahvistettiin tuloslaskelma ja tase.
6 § Tilikauden tuloksen käyttäminen
Todettiin että voitonjakokelpoiset varat ovat 302.10,63 € josta tilikauden voitto 212.582,36 €. Päätettiin hallituksen esityksen mukaisesti ett tilikaudellta jaetaan osinkoa 125,00€ / osake eli yhteensä 170.000,00 €. Loput tuloksesta siirretään edellisten tilikausien tulostilille.
7 § Vastuuvapauden myöntäminen
Myönnettiin vastuuvapaus hallituksen jäsenille, sekä toimitusjohtajalle
8 § Hallituksen jäsenten palkkiot
Pj 300€, varpj. 250€, hall.jäs. 200€. Matkakulut laskun mukaan.
9 § Hallituksen jäsenten lukumäärä
Päätettiin valita hallitukseen viisi jäsentä.
10 § Hallituksen jäsenten valinta

Varsinaisiksi jäseniksi Suvi Seila, Antti Viinikka, Essi Majamaa, Mika Koivupalo ja Urpo Feodorow.
3) Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) AVAIN Asumisoikeus Oy:n osingoista

Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) kirjeessä (Dnro 2010/605908) Asuntorakentamisen Kehityssäätiölle 20.9.2012 todetaan mm.:
Asuntorakentamisen Kehityssäätiö on saanut AVAIN Asumisoikeus Oy:n yhtiökokouksen 7.4.2008 tekemällä päätöksellä tilikaudelta 1.1.2007 - 31.12.2007 omistusosuutensa mukaisesti osinkotuloja 86.750 euroa, kun yhtiö jakoi osinkoa yhteensä 170.000 euroa.
Osakeyhtiölainsäädännön ja aravalain mukaan säätiö ei ole ollut AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeiden omistajana. Säätiöllä ei siten ole ollut oikeutta nostaa osakeyhtiön jakamaa osinkoa.
4) Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) AVAIN Asumisoikeus Oy:n osingoista

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) vastauksessa laittomia osikoja koskevaan tiedusteluun (ARA 12.10.2012, Dnro 18560/635/12) apualaisjohtaja Heli Huuhka ja ylitarkastaja Arja Noro kirjoittavat mm. seuraavaa:
Avain asumisoikeus Oy on 12.11.1992 nimetty aravalain (17.12.1993/1189) mukaiseksi yleishyödylliseksi lainansaajayhteisöksi. Tämä merkitsee sitä, että yhteisön on toiminnassaan noudatettava aravalain 15 a §:n mukaisia edellytyksiä.
Yhtenä näistä edellytyksistä on se, että yhteisö ei tulouta omistajalleen muuta kuin omistajan yhteisöön sijoittamille varoille lasketun kohtuullisen tuoton.
Aravalain 15 c §:n perusteella ARA valvoo, että nimetty yhteisö täyttää 15 a §:n mukaiset edellytykset ja toimii niiden mukaisesti. Tuoton tuloutusta valvoessaan ARA valvoo sitä, että vuotuinen tuoton tuloutus ei ylitä sallittua tuloutettavissa olevaa tuoton määrää. Valvonta kohdistuu siten siihen, paljonko yhtiöstä on siirtynyt varoja osingon tai muun tuoton tuloutuksen muodossa yhtiön omistajille. Varsinaista osingonmaksutapahtumaa ARA ei valvo, vaan se tapahtuu yhtiön toimesta ja osakeyhtiölain asiasta antamia määräyksiä noudattaen.
Huuhka ja Noro ovat panneet parastaan antaessaan tällaisen vastauksen AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaita ja asukkaiden edustajia askarruttavaan kysymykseen. ARAsta eräässä toisessa yhteydessä saadun vastauksen mukaan sen virkamiehen kannanotto on ARAn virallinen kanta. Näin Huuhkan ja Noron lausuma on ARAn virallinen kanta AVAIN Asumisoikeus Oy:n osinkoasiassa. Toisin sanoen ARA valvoo sitä, kuinka paljon osinkoja maksetaan, mutta ei sitä, kenelle ne maksetaan.  Kenelle sitten valvonta kuuluu ko. tapauksessa, jos ei ARAlle?

5) Asuntoministeri Kiuru AVAIN Asumisoikeus Oy:n osingoista

Asuntoministeri Krista Kiurun kannanotto AVAIN Asumisoikeus Oy:n osingon maksamiseen Asuntorakentamisen Kehityssäätiölle vuonna 2008 koskien vuoden 2007 osinkoa on mielenkiitoinen. Sähköpostiviestissään 29.10.2012 eräälle AVAIN Asumisoikeus Oy.n asukkaalle Kiuru kirjoittaa viitaten Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) antamaan päätökseen 20.9.2012 mm. seuraavaa:
Säätiöiden toiminnan valvonta kuuluu PRH:lle. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA valvoo, että valtion tukea saaneet yleishyödylliset asuntoyhteisöt täyttävät niille laissa säädetyt edellytykset ja toimivat niiden mukaisesti. Tähän liittyen ARA valvoo myös sitä, että yleishyödylliset yhteisöt eivät tulouta omistajilleen muuta kuin omistajan yhteisöön sijoittamille varoille lasketun kohtuullisen tuoton, joka on tällä hetkellä säädetty valtioneuvoston asetuksella kahdeksaksi prosentiksi. Varsinaisia osingonmaksutapahtumia ARA ei kuitenkaan seuraa. Yleishyödyllisyyssäännökset yhdessä kohdekohtaisten käyttö- ja luovutusrajoitusten kanssa varmistavat valtion tuen ohjautumisen asukkaille sekä turvaavat asukkaiden aseman omistajatahosta riippumatta.
Kuten PRH:n päätöksessä 20.9.2012 todetaan, Asuntorakentamisen Kehityssäätiö ei ole ollut AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeiden omistaja, sillä vuonna 2007 tehty YH-Asumisoikeus Oy:n (nyk. AVAIN Asumisoikeus Oy) osakkeiden kauppa YH-Asunnot Oy:n (nyk. Avara Amplus Oy) ja Kehityssäätiön välillä on ollut asumisoikeusasunnoista annetun lain nojalla mitätön. Siten Kehityssäätiöllä ei ole ollut oikeutta nostaa AVAIN Asumisoikeus Oy:n jakamaa osinkoa. 
Valvoessaan yleishyödyllisen AVAIN Asumisoikeus Oy:n toimintaa ARA on varmistanut, että maksettu osinko ei ole ylittänyt asetuksessa säädettyä enimmäismäärää. Kyseessä olevassa tapauksessa on kiistanalaista ainoastaan se, onko osinko maksettu oikealle taholle ja pitäisikö se siirtää Asuntorakentamisen Kehityssäätiöltä Avara Amplus Oy:lle. Tältä osin asian selvittäminen kuuluu ensisijaisesti asian osapuolille: osinkoa maksaneelle AVAIN Asumisoikeus Oy:lle, sen osakkeet omistaneelle Avara Amplus Oy:lle sekä osingon saaneelle Kehityssäätiölle.
Asumisoikeustalojen asukkaiden kannalta AVAIN Asumisoikeus Oy:n osingonjaolla on merkitystä vain siltä osin, onko maksettu osinko ollut määrältään oikea. Koska näin on ollut, ei asukkaiden asema ole asiassa millään tavoin heikentynyt osingon saajatahoon liittyvien epäselvyyksien vuoksi.
Asuntoministeri Kiurun mukaan Asuntorakentamisen Kehityssäätiöllä ei ole ollut oikeutta nostaa AVAIN Asumisoikeus Oy:n jakamaa osinkoa. Kiurun mukaan kiistanalaista on kuitenkin vain se, onko osinko maksettu oikealle taholle ja pitäisikö se siirtää Asuntorakentamisen Kehityssäätiöltä Avara Amplus Oy:lle. Kiurun mukaan asian selvittäminen kuuluu ensisijaisesti asian osapuolille: osinkoa maksaneelle AVAIN Asumisoikeus Oy:lle, sen osakkeet omistaneelle Avara Amplus Oy:lle sekä osingon saaneelle Kehityssäätiölle.

Vastatessaan näin hänelle lähetettyyn tiedusteluun Kiuru ARAn tavoin vähättelee yleistä moraalitajua ja Avara Amplus Oy:n (ent. YH-Asunnot Oy) asukkaita. Kiuru vähättelee myös meitä AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaita kirjoittaessaan, että "Asumisoikeustalojen asukkaiden kannalta AVAIN Asumisoikeus Oy:n osingonjaolla on merkitystä vain siltä osin, onko maksettu osinko ollut määrältään oikea". Kiuru ei tunnu ARAn tavoin ymmärtävän, että sillä, miten meiltä asukkailta käyttövastikkeissa kerättyjä varoja käytetään, vaikka kysymyksessä olisi vain osinkojen maksaminen, on suuri merkitys meille, joilta rahat kerätään. Eikö kaiken toiminnan tulisi perustua lakiin eli olla laillista? Eikö sillä, kenelle osingot maksettiin, ole todella mitään merkitystä? Meidän mielestämme ko. osingot olisivat kuuluneet kokonaisuudessaan YH-Asunnot Oy:lle (nyk. Avara Amplus Oy:lle), ei Asuntorakentamisen Kehityssäätiölle, joka sai AVAIN Asumisoikeus Oy:n enemmistöomistuksen (51 %) ensin mitättömällä kaupalla vuoden 2007 joulukuussa, sitten toukokuussa 2008 myi sen laittomalla kaupalla ARAn avustuksella perustamalleen holding-yhtiölle, jonka möi sitten syksyllä 2010 salaisella kaupalla yksityisille liikemiehille, jotka tuon väliyhtiön kautta saivat haluamansa enemmistöomistuksen ja määräysvallan AVAIN Asumisoikeus Oy:ssä. Toinen näistä kahdesta liikemiehestä oli aktiivisesti mukana em. mitättömissä ja laittomissa kaupoissa vuosina 2007-2008 sekä sopimassa ARA-ystäviensä kanssa ”yleishyödyllisen” väliyhtiön perustamisesta. Ja kaiken kukkuraksi ko. säätiö majaili maaliskuusta 2010 alkaen samassa osoitteessa kuin tuo yksityinen liikemies. Mainittakoon, että nykyisin Asuntorakentamisen Kehityssäätiö majailee Jyväskylässä JASOn "alivuokralaisena". Säätiön outoa muuttoa Jyväskylään on ihmetelty toisessa blogissa.

Asuntoministeri Kiuru! Kyllä monille meille AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaille on väliä sillä, minne ko. osingot päätyivät!!!

Kiurun puolustukseksi voidaan ehkä esittää, että vastauksessaan hän on todennäköisesti ollut ympäristöministeriön ja ARAn virkamiehiltä ja -naisilta saamiensa tietojen varassa. Nämä tahot ovat pyrkineet kaikin keinoin vähättelemään AVAIN Asumisoikeus Oy:n kummallisia omistusjärjestelyjä ja osingonjakoa vuosina 2007-2008. Tätä taas selittää ARAn keskeinen osuus noissa kummallisissa omistusjärjestelyissä ja monissa muissakin kummallisuuksissa AVAIN Asumisoikeus Oy:n historiassa. Vähintä, mitä Kiuru olisi voinut asuntoministerinä tehdä, olisi ollut totuuskomission asettaminen selvittämään juurta jaksain AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyt ja osinkojen jakaminen vuosina 2007-2008 ja vuoden 2010 salainen Liukku-kauppa. Samassa yhteydessä olisi pitänyt selvittää muutkin kummallisuudet AVAIN Asumisoikeus Oy:n historiassa (esim. laiton sijoitustoiminta vuosina 2006-2007 ja Avaran huonosti rakennettujen vapaarahoitteisten omakotitalojen siirtäminen yleishyödylliseen asumisoikeusyhtiöön vuonna 2009), koska niihin liittyy toimijoina samoja henkilöitä. Myös ARA on ollut näissä tapahtumissa mukana. Mitään totuuskomissiota tai muutakaan selvityselintä ei ole vielä tänä päivänäkään asetettu. Jo ARAn uskottavuuden vuoksi sen osuus em. tapahtumissa tulisi selvittää perusteellisesti. Muuten asumisoikeusasukkaat pitävät sitä enemmän "yleishyödyllisten yhteisöjen" omistajien ja johtajien edunvalvojana kuin niitä valvovana viranomaisena.
 

tiistai 3. maaliskuuta 2015

AVAIN ASUMISOIKEUS OY:N OMISTUSJÄRJESTELYT VUOSINA 2007 - 2010 - RAINION SELVITYKSEN KRITIIKKIÄ

AVAIN Asumisoikeus Oy:n (ent. YH-Asumisoikeus Oy) paljon julkisuutta saaneet omistusjärjestelyt vuosina 2007 - 2010 sisältävät kolme osakekauppaa, joista ensimmäinen tapahtui joulukuussa 2007, toinen toukokuussa 2008 ja kolmas syksyllä 2010. Kolmas kauppa - syksyn 2010 salainen Liukku-kauppa - tuli julkisuuteen, kun Rakennuslehti oli saanut vihiä kaupasta ja kertoi siitä 4.11.2010 otsikolla "Perttu Liukku osti pilkkahinnalla enemmistön asumisoikeusyhtiöstä". Yleishyödyllisen asumisoikeusyhtiön päätyminen yksityisten liikemiesten enemmistöomistukseen ja määräysvaltaan nosti suuren tunnekuohun.

Mielialojen tyynnyttämiseksi tuolloinen asuntoministeri Vapaavuori kutsui ympäristöministeriön eläköityneen virkamiehen Riitta Rainion selvittämään asumisoikeusasuntojen omistajuuskysymyksiä ja tutkimaan myös Avain Asumisoikeus Oy:n osakkeiden luovutuksen ja kaupan. Rainio julkaisi selvityksensä 31.3.2011 nimellä "Valtion tukemien asuntojen, erityisesti asumisoikeusasuntojen omistajuus, asukkaiden aseman turvallisuus ja heille tarkoitetun tuen ohjautuminen" (Ympäristöministeriön raportteja 17/2011).

Seuraavassa kuvataan AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyt eri vaiheineen vuosina 2007 - 2010 selvityshenkilö Riitta Rainion selvityksen pohjalta ja sitä kommentoiden. Kommenteissa on esitetty tarkennuksia, lisäyksiä ja korjauksia Rainion hyvinkin aukolliseen selvitykseen. Kommenteissa on esitetty myös kysymyksiä, joihin Rainion selvitys ei anna vastauksia. Otsikointi ja lihavointi ovat tämän kirjoittajan.

1) ENSIMMÄINEN KAUPPA AVAIN ASUMISOIKEUS OY:N OSAKKEILLA 18.12.2007


Rainio s. 18:
18.12.2007 YH-Asunnot Oy (Y-tunnus 1954649-8), nyttemmin Avara Asunnot Oy, myi 51 prosenttia YH-Asumisoikeus Oy:n (Y-tunnus 1961766-7) osakkeista (osakkeet 1–694) Asuntorakentamisen Kehityssäätiölle (Y-tunnus 1729406-8), kauppahinta 155 101,39 euroa. Kauppa toimeenpantiin tilintarkastajien suosituksesta ja sen tarkoituksena oli eriyttää AVAIN Asumisoikeus Oy YH-Suomi-konsernin (nykyisin Avara Asunnot-konsernin) ulkopuolelle. Loput eli 49 prosenttia YH-Asumisoikeus Oy:n osakkeista omistaa YH-Asunnot Oy, nykyisin AVARA Amplus Oy, joka on yleishyödyllinen yhteisö.
Etelä-Suomen YH-Rakennuttajaosuuskunta (AVARA konsernin edeltäjä) perusti vuonna 2001 ESY-Kehityssäätiön, sittemmin YH-Kehityssäätiön (nykyisin Asuntorakentamisen Kehityssäätiö). AVARA-konserni irtaantui säätiöstä 17.12.2007 tehdyllä säätiön sääntöjen muutoksella.
Kommentti:

Osakkeiden kauppakirjan mukaan myyjän eli YH-Asunnot Oy:n Y-tunnus on 1954649-2 (vrt. Rainio). Kaupan kohteen eli YH-Asumisoikeus Oy:n (nykyinen AVAIN Asumisoikeus Oy) Y-tunnus on 1951766-7 (vrt. Rainio s. 18).

Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) huomautuksessa Asuntorakentamisen Kehityssäätiölle (PRH 8.7.2011, Dnro 2010/605908) yritys- ja yhteisölinjan linjanjohtaja Olli Koikkalainen kirjoittaa 18.12.2007 tehdystä kaupasta seuraavaa:
Säätiön hallitus käsitteli 17.12.2007 pidetyssä kokouksessa YH-Asunnot Oy:n (myöhemmin Avara Asunnot Oy) tarjousta ostaa 51 % YH-Asumisoikeus Oy:n osakkeista säätiölle. Säätiön hallitus teki asiasta lopullisen päätöksen 18.2.2007 pidetyssä kokouksessa, ja kauppakirja on allekirjoitettu samana päivänä.
Säätiön selvityksen mukaan ennen kauppaa osakkeiden myyjä oli suullisesti selvittänyt ARA:sta, että Asuntorakentamisen Kehityssäätiö soveltuu luovutuksensaajaksi ja että säätiötä ei tarvitse erikseen nimetä yleishyödylliseksi yhteisöksi. Kaupan osapuolet hakivat luovutuksensaajan nimeämistä ARAlta 14.1.2008. Hakemuksen käsittelyn yhteydessä ilmeni, että Asuntorakentamisen Kehityssäätiön nimeäminen luovutuksensaajaksi edellytti säätiön sääntöjen muuttamista. Sääntöjen muutokset olisivat kuitenkin olleet niin merkittäviä ja säätiön muuta toimintaa haittaavia, että säätiö luopui hankkeesta.
PRH:n Koikkalaisen 18.12.2007 kauppaa koskevan kuvauksen perusteella ARA antoi ohjeita jo ennen 18.12.2007 tehtyä kauppaa. Selvityshenkilö  Rainio ei kerro, että ARAsta annettiin väärää tietoa osakkeiden myyjälle YH-Asunnot Oy:lle (myöhempi Avara Asunnot Oy) ennen 18.12.2007 tehtyä kauppaa. Rainion selvitystä luettaessa on muistettava, että hän on toiminut ARAn johtokunnan jäsenenä ja puheenjohtajana. Rainion selvitystä selittää joko tuo aikaisempi ARAn johtokunnan jäsenyys ja/tai pinnallinen selvitystyö. Tämä kaikki sillä edellytyksellä, että Koikkalaisen kuvaus tapahtumista perustuu tosiasioihin eli säätiön PRH:lle antama selvitys sisältää totuuden ARAn ja osakkeiden myyjän (YH-Asunnot Oy, myöhempi Avara-Asunnot Oy) välisestä suullisesta keskustelusta.

Kuka ARAsta antoi joulukuussa 2007 väärää tietoa koskien YH-Asumisoikeus Oy:n osakkeiden kauppaa osakkeiden myyjälle YH-Asunnot Oy:lle (myöhempi Avara Asunnot Oy)?

Miksi AVARA-konserni irtaantui/irrotettiin säätiöstä 17.12.2007 tehdyllä säätiön sääntöjen muutoksella? Eli vain päivää ennen ensimmäistä kauppaa AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeilla!

2) 18.12.2007 KAUPPAAN LIITTYVÄ HAKEMUS LUOVUTUKSENSAAJAN NIMEÄMISEKSI


Rainio s. 18:
24.1.2008 YH-Asunnot Oy haki Asuntorakentamisen Kehityssäätiön nimeämistä YH-Asumisoikeus Oy:n osakkeiden 1–694 luovutuksensaajaksi. ARA ei nimennyt Asuntorakentamisen Kehityssäätiötä YH-Asumisoikeus Oy:n osakkeiden luovutuksensaajaksi, koska säätiö ei sen sääntöihin kirjatun tarkoituksen mukaisesti voinut omistaa YH-Asumisoikeus Oy:n osakkeita. ARA ei tehnyt asiasta päätöstä.
Asumisoikeuslain 47 §:n 1 momentin mukaan asumisoikeustalo tai asumisoikeustalon omistavan yhtiön osake saadaan luovuttaa vain kunnalle tai ARAn hyväksymälle luovutuksensaajalle, jolle voitaisiin myöntää asumisoikeustalon aravalaina tai korkotukilaina. Osake saadaan lisäksi luovuttaa muulle ARAn hyväksymälle luovutuksensaajalle, jonka voidaan katsoa vastaavan osakkeiden luovuttajaa. Muu luovutus on mitätön.

Kommentti:

Hakemus luovutuksensaajan nimeämiseksi on tehty Valtion asuntorahaston lomakkeelle (Lomake ARA 5b/07). Hakemus on päivätty 14.1.2008. Se on kirjattu Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksessa 24.1.2008 (Dnro 14118/643/08 [merkintä epäselvä]). Luovuttajan puolesta hakemuksen ovat allekirjoittaneet Perttu Liukku ja Essi Majamaa ja luovutuksensaajan puolesta valtakirjalla Essi Majamaa ja Hans Sten. Heidän nimenselvennyksensä ovat hakemuksessa. Hakijan (YH-Asunnot Oy) asianhoitajaksi/yhdyshenkilöksi on merkitty c/o Suvi Seila, YH-Suomi Oy (Y-tunnus 0224162-5).

Rainio s. 18:
YH-Asumisoikeus Oy:n osakkeiden luovutus Asuntorakentamisen Kehityssäätiölle oli mitätön. Kaupalla ei ole ollut mitään oikeusvaikutuksia. Osakkeet eivät siirtyneet Asuntorakentamisen Kehityssäätiölle.
Kommentti:

Eikö  muka osakkeet siirtyneet Asuntorakentamisen Kehityssäätiölle? Jos osakkeet eivät siirtyneet Asuntorakentamisen Kehityssäätiölle, niin miten sitten se saattoi esiintyä osakkeiden omistajana ja osallistua AVAIN Asumisoikeus Oy:n yhtiökokouksiin 16.1.2008 ja 7.4.2008 sekä myydä 15.5.2008 51 prosenttia YH-Asumisoikeus Oy:n [AVAIN Asumisoikeus Oy] osakkeista (osakkeet 1–694) samana päivänä ostamalleen Itä-Suomen YH-Asunnoille, myöhemälle Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:lle (nyk. AVAIN Holding Oy)?

Rainio on tiettävästi ensimmäinen henkilö, joka alkoi kutsua YH-Asumisoikeus Oy:n osakkeiden luovutusta 18.12.2007 Asuntorakentamisen Kehityssäätiölle mitättömäksi. Asumisoikeuslain (Laki asumisoikeusasunnoista 16.7.1990/650) 47 §:n 1 momentissa kyllä säädetään, milloin asumisoikeustaloja omistavan yhtiön osakkeiden luovutus on mitätön, mutta miksi ARA ei kertonut siitä kaupan osapuolille ennen joulukuun 2007 kauppaa eikä  todennäköisesti kaupan jälkeenkään? Ei ainakaan kirjallisesti, sillä sellaista asiakirjaa - esimerkiksi ARAn päätöstä koskien hakemusta 18.12.2007 kaupan luovutuksensaajan nimeämiseksi - ei ole. Apulaisoikeuskansleri Hiekkataipaleen päätöksessä (Dnro OKV/509/1/2011) ARAa huomautetaan mm. "laiminlyönnistä valvovana viranomaisena huomauttaa osakekaupan osapuolia luovutuksen mitättömyydestä ja mitättömyyden vaikutuksista".

3) LIUKKU JA ARA SOPIVAT VÄLIYHTIÖN PERUSTAMISESTA 6.5.2008


Rainio s. 18 - 19:
ARA pyrki selvittämään asiaa keskusteluissa Avara Suomi Oy:n ja Asuntorakentamisen Kehityssäätiön edustajien kanssa. Näiden keskustelujen lopputuloksena oli, että Asuntorakentamisen Kehityssäätiön alle päätettiin perustaa väliyhtiö, jonka kautta Asuntorakentamisen Kehityssäätiö voi omistaa YH-Asumisoikeus Oy:n osakkeet. Tälle yhtiölle päätettiin hakea yleishyödyllisyysstatusta.
15.5.2008 Avara Itä-Suomi (Y-tunnus 0213441-6) myi Asuntorakentamisen Kehityssäätiölle Itä-Suomen YH-Asunnot Oy:n (Y-tunnus 0727110-2) koko osakekannan.

Kommentti:


Rainio käyttää ilmaisua "keskustelujen lopputulos", kun taas Avara Suomi Oy:n lakimies Suvi Seila käyttää ilmaisua "palaverin tuloksena sovittiin". Seila kirjoittaa Avara Suomi Oy:n 9.6.2008 päivätyssä hakemuksessa Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:n nimeämiseksi yleishyödylliseksi yhteisöksi (ARA 11.6.2008, Dnro 14436/641/08) seuraavaa:
Avara Suomi Oy:n toimitusjohtaja Perttu Liukku kävi asian ratkaisemiseksi keskustelua Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen henkilöstön kanssa 6.5.2008. Läsnä palaverissa oli Liukun lisäksi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta päälakimies Jaana-Maarit Huuhka sekä rakentamisen ohjauksesta Martti Polvinen. Palaverin tuloksena sovittiin, että Asuntorakentamisen Kehityssäätiön alle perustetaan väliyhtiö, jonka kautta Asuntorakentamisen Kehityssäätiö voi omistaa AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeet ja että tälle väliyhtiölle haetaan yleishyödyllisyysstatusta.
Suvi Seilan allekirjoittama hakemuskirje on kirjoitettu Avara-konsernin logopaperille. Se on osoitettu Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle (Markku Aholle). Otsikkona on ”Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:n (Y-tunnus: 0727110-2) nimeäminen yleishyödylliseksi yhteisöksi”. Kirjeessä kerrotaan myös, että ”Avara Suomi –konserniin kuuluva Avara Asunnot Oy [ent. YH-Asunnot Oy] myi omistamistaan AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeista viisikymmnetä (51) prosenttia Asuntorakentamisen Kehityssäätiölle joulukuussa 2007” ja että ”Asuntorakentamisen Kehityssäätiö myi toukokuussa 2008 sille myydyt AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeet omistamalleen Itä-Suomen YH-asunnot Oy:lle (väliyhtiö), jonka nimi on muuttunut 6.6.2008 Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:ksi”.

ARA on kiistänyt Avara Suomi Oy:n silloisen lakimiehen Suvi Seilan väitteen väliyhtiöstä sopimisesta Liukun kanssa. ARAn selvityksessä ympäristöministeriölle (Ara 17.10.2011, Dnro 17642/082/11) Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ylijohtaja Hannu Rossilahti ja päälakimies Jaana-Maarit Huuhka kirjoittavat Avara Suomi Oy:n lakimiehen Suvi Seilan kirjeeseen viitaten väliyhtiön perustamisesta seuraavaa:
Viimemainitussa kirjeessä väitetään sovitun väliyhtiön perustamisesta, mutta tämä ei ole ollut oikeudellisesti mahdollista ottaen huomioon, ettei kummallakaan mainitulla ARAn virkamiehellä ollut valtuutta tehdä päätöksiä ARAn nimissä eikä ARA muutoinkaan olisi voinut sopia asiasta, joka on ollut yksinomaan Asuntorakentamisen Kehityssäätiön ja AVARA-konsernin päätettävissä. Nämä päätyivät holding-yhtiön hankkimiseen ja sen yleishyödylliseksi yhteisöksi hakemiseen.
ARA:n selvitys on ristiriidassa Suvi Seilan Avara-Suomi Oy:n hakemuksessa esitettämän näkemyksen kanssa. Seila kirjoittaa, että 6.5.2008 pidetyssä palaverissa sovittiin väliyhtiön perustamisesta Asuntorakentamisen Kehityssäätiön alle, jonka kautta Asuntorakentamisen Kehityssäätiö voi omistaa AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeet. Rossilahden ja Huuhkan mukaan tällaista ei sovittu. Kuka valehtelee/ketkä valehtelevat tässä asiassa? Avara Suomi Oy:n lakimies Suvi Seila vai ARA:n ylijohtaja Hannu Rossilahti ja päälakimies Jaana-Maarit Huuhka?

ARA:n selvityksessä ympäristöministeriölle kiinnittää huomiota myös se, että selvityksen toinen allekirjoittaja on ARA:n päälakimies Jaana-Maarit Huuhka, jonka Avara Suomi Oy:n lakimies Suvi Seila väittää osallistuneen toisena ARA:n edustajana väliyhtiön perustamisesta sopimiseen Avara Suomi Oy:n toimitusjohtajan Perttu Liukun kanssa 6.5.2008 käydyssä palaverissa. Miten ARA:n virallisen selvityksen allekirjoittajana (ja todennäköisesti myös sen yhtenä laatijana) voi olla henkilö, jonka toimintaa selvitys myös koskee? Eikö esteellisyyslainsäädäntö koske ARAa vai eikö ARA kunnioita esteellisyyslainsäädäntöä? Tämä on aiheellinen kysymys siksikin, koska toisena ARA:n edustajana 6.5.2008 käydyssä palaverissa Liukun kanssa oli Martti Polvinen, joka oli vain jokunen aika aikaisemmin toiminut vielä toimialajohtajana Avara-konsernissa eli Liukun alaisena.

Jos kysymyksessä on sama Martti Polvinen, joka vasta hiljakkoin oli siirtynyt ARAan Liukun johtamasta Avarasta, niin maallikolle tulee heti mieleen jääviysseikat. Miten Avaran toimialajohtajana toiminut henkilö voi neuvotella Aran puolelta Avara Asunnot Oy:n ja Perttu Liukun kanssa asumisoikeusyhtiön osakekaupoista? Hallintolain säätäjät eivät ole aikoinaan osanneet kuvitella kaikkia mahdollisia tilanteita säätäessään virkamiesten esteellisyydestä. Hallintolain (6.6.2003/434) pykälissä 27, 28 ja 29 säädetään virkamiehen esteellisyydestä, mutta esteellisyysperusteissa (28 §) ei ole yksiselitteisesti mainittu sellaista kohtaa, jonka perusteella Polvinen voitaisiin todeta esteelliseksi edellä esitetyssä tilanteessa. Tällainen kohta voisi olla ko. pykälän kohta 7: ”Virkamies on esteellinen, jos luottamus hänen puolueettomuuteensa muusta erityisestä syystä vaarantuu.”

Maallikkona ajattelee myös, että Polvisen tapauksessa voisi olla kysymys ainakin moraalisesta esteel-lisyydestä, jos juridisesta esteellisyydestä ei voida puhua. Hallintolain 29. §:ssä todetaan esteellisyyden ratkaisemisesta mm. seuraavaa:
Virkamies ratkaisee itse kysymyksen esteellisyydestään. Monijäsenisen toimielimen jäsenen ja esittelijän esteellisyydestä päättää kuitenkin toimielin. Monijäseninen toimielin päättää myös muun läsnäoloon oikeutetun esteellisyydestä. Jäsen tai esittelijä saa osallistua esteellisyyttään koskevan asian käsittelyyn vain, jos toimielin ei olisi ilman häntä päätösvaltainen eikä hänen tilalleen ole ilman huomattavaa viivytystä saatavissa esteetöntä henkilöä.
Avain Asumisoikeus Oy:n asukkaana olisi toivonut, että Polvinen itse tai Ara ”monijäsenisenä toimielimenä” olisi pohtinut jääviyskysymystä ainakin ”filosofisena kysymyksenä” ja kenties pohdinnan tuloksena olisi päädytty toisen henkilön valintaan neuvottelemaan Aran puolelta Avaran kanssa. Päälakimies Huuhkan osalta esteellisyys ainakin maallikon mielestä toteutuu, koska ko. selvitys koskee myös hänen toimintaansa virkamiehenä.

4) VÄLIYHTIÖN PERUSTAMINEN 14.5.2008


Itä-Suomen YH-Asunnot Oy:n ylimääräisessä yhtiökokouksessa Avara Itä-Suomen neuvottelu-huoneessa Joensuussa 14.5.2008 päätettiin yhtiön yhtiöjärjestyksen muuttamisesta niin, että yhtiön uudeksi toiminimeksi otettiin Rakennuttamisen Kehitys Oy ja kotipaikaksi vaihdettiin Helsinki. Pöytäkirjan (5 § Toiminimen muutos) mukaan yksimielisesti päätetyn yhtiöjärjestyksen pykälän 1 uusi sisältö on: ”Yhtiön toiminimi on Rakennuttamisen Kehitys Oy ja kotipaikka Helsinki.” Pöytä-kirjan (6 §) mukaan kokouksessa päätettiin yksimielisesti myös toimialan muutoksesta. Lisäksi (9 §) ”päätettiin yksimielisesti hakea yhtiön nimeämistä yleishyödylliseksi yhtiöksi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta sekä valtuutettiin lakimies Suvi Seila tekemään tarvittava hakemus yleishyödyllisyysstatuksen hakemiseksi yhtiön puolesta”. Lisäksi (10 §) ”päätettiin yksimielisesti erottaa nykyinen hallitus ja sen varajäsenet ja valita uuteen hallitukseen varsinaisiksi jäseniksi Antti Viinikka, Toivo Nurminen ja Veikko Siltanen”.

Mainittakoon, että Itä-Suomen YH-Asunnot Oy:n ylimääräiseen yhtiökokoukseen osallistui vain Avara Itä-Suomi Oy:n hallituksen puheenjohtaja Perttu Liukku valtakirjalla ja Suvi Seila "kutsuttuna" lakimiehenä. Käytettävissä olleista asiakirjoista ei käy ilmi, kuka oli allekirjoittanut valtakirjan Liukulle.

Huom! Selvityshenkilö Rainio ei kerro selvityksessään mitään 6.5.2008 käydystä palaverista, jossa Liukku Avara Suomi Oy:stä sekä Huuhka ja Polvinen Arasta sopivat "yleishyödyllisen" väliyhtiön (holding-yhtiö) perustamisesta Asuntorakentamisen Kehityssäätiön ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n väliin. Rainio ei kerro mitään myöskään siitä, miten tuo väliyhtiö perustettiin eli miten Itä-Suomen YH-Asunnot Oy:stä tuli yhden miehen (Liukku) kokouksella Rakennuttamisen Kehitys Oy (myöhemmin Suonen Rakennuttamisen Kehitys Oy, nyk. AVAIN Holding Oy).

5) VÄLIYHTIÖN KAUPPA 15.5.2008


Rainio s. 19:
15.5.2008 Avara Itä-Suomi (Y-tunnus 0213441-6) myi Asuntorakentamisen Kehityssäätiölle Itä-Suomen YH-Asunnot Oy:n (Y-tunnus 0727110-2) koko osakekannan.
Kommentti:

Helsingissä 15. toukokuuta 2008 päivätyn ja allekirjoitetun osakkeiden kauppakirjan mukaan myyjänä oli Avara Itä-Suomi Oy, ostajana Asuntorakentamisen Kehityssäätiö ja kaupan kohteena myyjän omistaman Itä-Suomen YH-Asunnot Oy –nimisen yhtiön koko osakekanta (nrot 1-680, yhteensä 680 kappaletta). Kauppahinta oli 48 000 euroa. Sekä myyjän että ostajan allekirjoituksista puuttuvat nimenselvennykset. Allekirjoituksista on vaikea päätellä ko. henkilöitä. Ostajan eli Asuntorakentamisen Kehityssäätiön toinen allekirjoittaja on todennäköisesti Antti Viinikka ja toinen Veikko Siltanen.

6) TOINEN KAUPPA AVAIN ASUMISOIKEUS OY:N OSAKKEILLA 15.5.2008


Rainio s. 19 - 20:
15.5.2008 Asuntorakentamisen Kehityssäätiö myi 51 prosenttia YH-Asumisoikeus Oy:n [AVAIN Asumisoikeus Oy] osakkeista (osakkeet 1–694) omistamalleen Itä-Suomen YH-Asunnoille, nykyisin Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:lle, joka on puhdas holdingyhtiö, kauppahinta 158 235,51 euroa.
Asuntorakentamisen Kehityssäätiöllä ei ollut oikeutta myydä YH-Asumisoikeus Oy:n osakkeita edelleen, koska osakkeiden luovutus Kehityssäätiölle oli mitätön (asumisoikeuslain 47 §:n 1 momentti).
Ensimmäinen YH-Asumisoikeus Oy:n 51 prosentin osakkeiden kauppa YH-Asunnot Oy:n ja Asuntorakentamisen Kehityssäätiön välillä oli mitätön. Näin ollen Asuntorakentamisen Kehityssäätiöllä ei itse asiassa ollut oikeutta myydä eteenpäin AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeita Rakennuttamisen Kehitys Oy:lle 15.5.2008. Kaupan osapuolet eivät kertomansa mukaan olleet tietoisia ensimmäisen kaupan mitättömyydestä. (Rainio s. 20)

Kommentti:

Helsingissä 15. toukokuuta 2008 päivätyn ja allekirjoitetun ko. kaupan osakkeiden kauppakirjan mukaan myyjänä oli Asuntorakentamisen kehityssäätiö, ostajana Itä-Suomen YH-Asunnot Oy ja kaupan kohteena myyjän omistaman AVAIN Asumisoikeus Oy –nimisen yhtiön osakekannasta viisikymmentäyksi (51) prosenttia (nrot 1-694, yhteensä 694 kappaletta). Kauppakirjassa on Asuntorakentamisen Kehityssäätiön Y-tunnukseksi merkitty 0213441-6, joka saattaa olla virheellinen (vrt. Rainio). Mainittakoon, että Itä-Suomen YH-Asunnot Oy:n toiminimeksi oli edellisenä päivänä 14.5.2008 pidetyssä ylimääräisessä yhtiökokouksessa otettu nimi Rakennuttamisen Kehitys Oy (myöhempi Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy), mutta kauppakirjassa uusi nimi ei näy. Mainittakoon myös, että sekä Asuntorakentamisen Kehityssäätiön että Itä-Suomen Asunnot Oy:n puolesta kauppakirjan ovat allekirjoittaneet samat henkilöt, mutta nimenselvennysten puuttumisen johdosta allekirjoituksista on vaikea päätellä henkilöitä. Todennäköisesti toinen allekirjoittajista molemmissa tapauksissa on Antti Viinikka.

Huom! Selvityshenkilö Rainio kirjoittaa selvityksensä sivulla 20, että ”Kaupan osapuolet eivät kertomansa mukaan olleet tietoisia ensimmäisen kaupan mitättömyydestä”. Tämä ei voi pitää paikkaansa, jos hän tarkoittaa ensimmäisellä kaupalla 18.12.2007 tehtyä kauppaa. Tätä joulukuun 2007 luovutusta koskeva hakemus luovutuksensaajan nimeämiseksi on kirjattu Arassa jo 24.1.2008 diaarinumerolla 14118/643/08. Hakijaksi tuossa hakemuksessa on merkitty YH-Asunnot Oy, luovutuksensaajaksi Asuntorakentamisen Kehityssäätiö, luovutettavaksi kohteeksi YH-Asumisoikeus Oy, luovutettavien osakkeiden numeroiksi 1-694, asianhoitajaksi c/o Suvi Seila YH-Suomi Oy ja päivämääräksi 14.1.2008. Ei ole uskottavaa, että kaupan osapuolet eivät olisi ennen 15.5.2008 saaneet tietää ensimmäisen kaupan eli 18.12.2007 kaupan mitättömyydestä. Olihan jo sitä ennen ollut mm. 6.5.2008 pidetty palaveri, johon Liukun lisäksi osallistuivat Aran edustajina Jaana-Maarit Huuhka ja Martti Polvinen.


7) HAKEMUS LUOVUTUKSENSAAJAN NIMEÄMISEKSI 16.5.2008


16.5.2008 Asuntorakentamisen Kehityssäätiö haki Valtion asuntorahastolta (ARA) Itä-Suomen YH-Asunnot Oy:lle AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeiden 1-694 luovutuksensaajaksi nimeämistä. Hakemus luovutuksensaajan nimeämiseksi on tehty Valtion asuntorahaston lomakkeelle (Lomake ARA 5b/07). Tämä hakemus on päivätty 16.5.2008. Se on kirjattu Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksessa Dnrolla 14437/643/08, päivämäärämerkintä epäselvä). Luovuttajan (Asuntorakentamisen Kehityssäätiö) puolesta hakemuksen ovat allekirjoittaneet valtakirjalla Suvi Seila ja Hans Sten ja luovutuksensaajan (Itä-Suomen YH-Asunnot Oy)puolesta Antti Viinikka ja Veikko Siltanen. Heidän nimenselvennyksensä ovat hakemuksessa. Hakijan (Asuntorakentamisen Kehityssäätiö) asianhoitajaksi/yhdyshenkilöksi on merkitty c/o Suvi Seila, Avara Suomi Oy (Y-tunnus 0224162-5).

Miksi Asuntorakentamisen Kehityssäätiö haki 16.5.2008 luovutuksensaajaksi nimeämistä Itä-Suomen YH-Asunnot Oy:lle, kun ARA oli todennut jo aikaisemmin, että säätiö ei voinut omistaa ko. osakkeita? Koska Asuntorakentamisen Kehityssäätiö ei ole voinut omistaa kyseisiä osakkeita, niin se ei ole voinut myöskään tehdä luovutuksensaajan nimeämishakemusta ARAan.

Huom! Selvityshenkilö Riitta Rainio ei kerro selvityksessään mitään Asuntorakentamisen Kehityssäätiön hakemuksesta Itä-Suomen YH-Asunnot Oy:n nimeämiseksi AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeiden luovutuksensaajaksi.

8) HAKEMUS YLEISHYÖDYLLISEKSI YHTEISÖKSI NIMEÄMISEKSI 21.5.2008


Itä-Suomen YH-Asunnot Oy:n ylimääräisessä yhtiökokouksessa 14.5.2008 Joensuussa päätettiin hakea yhtiön nimeämistä yleishyödylliseksi yhteisöksi ja Suvi Seila valtuutettiin tekemään tarvittava hakemus yleishyödyllisyysstatuksen hakemiseksi yhtiön puolesta.

Itä-Suomen YH-Asunnot Oy hakikin 21.5.2008 päivätyllä hakemuksella Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta yhtiön (tulevaisuudessa Rakennuttamisen Kehitys Oy:n) nimeämistä yleis-hyödylliseksi yhteisöksi arava- ja korkotukilainsäädännön mukaisesti. Hakemus on osoitettu Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksessa Markku Virtaselle. Hakemus on kirjattu ARAssa 23.5.2008 dnrolla 14436/641/08. Hakemuksen mukaan yhtiön osakkeet omistaa sata (100 %) prosenttisesti Asuntorakentamisen Kehityssäätiö. Mainittakoon, että hakemus on tehty Avaran logo-paperille ja sen on allekirjoittanut Itä-Suomen YH-Asunnot Oy:n taholta Suvi Seila yhtiökokouksen valtuuttamana.

Samalla päivämäärällä (23.5.2008) ja samalla diaarinumerolla (Dnro 14436/641/08) Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukseen on kirjattu myös Suvi Seilan kirje Markku Virtaselle otsikolla Tervehdys!. Seila aloittaa kirjeensä viittaamalla Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksessa 6.5.2008 pidettyyn palaveriin, ”jossa oli läsnä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta päälakimies Jaana-Maarit Huuhka sekä johtaja Martti Polvinen sekä Avara Suomi Oy:stä toimitusjohtaja Perttu Liukku”. Seila kertoo, että ”Asuntorakentamisen Kehityssäätiö on myynyt omistamansa AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeet omistamalleen Itä-Suomen YH-Asunnot Oy:lle” ja jatkaa, että ”Osakkeiden omistusjärjestelyihin liittyen haemme nyt Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta luovutuksensaajan eli Itä-Suomen YH-Asunnot Oy:n nimeämistä yleishyödylliseksi yhtiöksi ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeiden luovutuksensaajaksi”. Kirje on kirjoitettu Avaran logo-paperille ja allekirjoituksen nimenselvennyksen alla lukee Avara Suomi Oy.

Huom! Selvityshenkilö Riitta Rainio ei kerro selvityksessään mitään Itä-Suomen YH-Asunnot Oy:n hakemuksesta yhtiön nimeämiseksi AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeiden luovutuksensaajaksi eikä Suvi Seilan kirjeestä Markku Virtaselle.

9) SUOMEN RAKENNUTTAMISEN KEHITYS OY:N YLIMÄÄRÄINEN YHTIÖKOKOUS 6.6.2008


6.6.2008 Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy piti ylimääräisen yhtiökokouksen Avara Suomen tiloissa Helsingissä 6.6.2008. Tämä käy ilmi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukseen lähetetystä pöytäkirjan otteesta (Pöytäkirjan ote 03/2008). Pöytäkirjanote on kirjattu ARAssa 10.6.2008 ilman diaarinumeroa. Pöytäkirjan mukaan kokouksen osanottajat olivat Asuntorakentamisen kehityssäätiö edustajanaan valtakirjalla hallituksen puheenjohtaja Antti Viinikka (680 osaketta ja ääntä) ja lisäksi kutsuttuna lakimies Suvi Seila. Kaikista kokouksen asioista päätettiin yksimielisesti. Pöytäkirjan 5 §:ssä päätettiin yksimielisesti voitonjakopykälän lisäämisestä yhtiöjärjestykseen. Allekirjoitukset puuttuvat, mutta nimenselvennyksinä on kirjoitettu Antti Viinikka (puheenjohtaja) ja Suvi Seila (sihteeri). Pöytäkirjan 4. §:n mukaan päätettiin yksimielisesti, että pöytäkirjan tarkastavat ja allekirjoittavat läsnä olleet.

Huom! Selvityshenkilö Riitta Rainio ei kerro selvityksessään mitään Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:n ylimääräisestä yhtiökokouksesta 6.6.2008.

10) HAKEMUS YLEISHYÖDYLLISEKSI YHTEISÖKSI JA LUOVUTUKSENSAAJAN NIMEÄMISEKSI 9.6.2008


Rainio s. 19:
11.6.2008 YH-Asumisoikeus Oy:n osakkeiden alkuperäinen omistaja, Avara Suomi Oy (aikaisemmin YH-Asunnot Oy) haki Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:n (Y-tunnus 0727110-2) nimeämistä yleishyödylliseksi yhteisöksi ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeiden 1–694 luovutuksensaajaksi.
Kommentti:

Hakemus on päivätty 9.6.2008 Helsingissä ja osoitettu Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksessa Markku Aholle. Hakemus on kirjattu ARAssa 11.6.2008 Dnrolla 14436/641/08. Hakemuksen otsikko on ”Suomen Rakentamisen Kehitys Oy:n (Y-tunnus: 0727110-2) nimeäminen yleishyödylliseksi yhteisöksi”. Hakemuksessa kerrotaan sen pisimmän kappaleen verran Avara Suomi Oy:n toimitusjohtaja Perttu Liukun käymistä keskusteluista Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen henkilöstön kanssa 6.5.2008, jolloin sovittiin väliyhtiön perustamisesta (ks. edellä). Lisäksi hakemuksessa kerrotaan, että ”Asuntorakentamisen Kehityssäätiö myi toukokuussa 2008 sille myydyt AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeet omistamalleen Itä-Suomen YH-Asunnot Oy:lle (väliyhtiö), jonka nimi on muuttunut 6.6.2008 Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:ksi”. Hakemuksen viimeisessä kappaleessa kirjoitetaan: ”Osakkeiden omistusjärjestelyihin liittyen haemme nyt Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta luovutuksensaajan eli Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:n nimeämistä yleishyödylliseksi yhteisöksi ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeiden luovutuksensaajaksi.”

Huom! Hakemus on kirjoitettu Avara-konsernin logopaperille. Allekirjoittajana on Suvi Seila, Avara Suomi Oy. Nimenselvennys on. Ei ole tietoa, onko hakemusta luovutuksensaajan nimeämiseksi tehty myös Valtion asuntorahaston lomakkeelle ARA 5b/07 kuten aikaisemmissa hakemuksissa. Todennäköisesti ei, koska sitä ei ollut Arasta saatujen asiakirjojen joukossa. Hakemuksessa ei viitata mitenkään Asuntorakentamisen Kehityssäätiön 16.5.2008 päivättyyn hakemukseen Itä-Suomen YH-Asunnot Oy:n nimeämiseksi AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeiden 1-694 luovutuksensaajaksi (Dnro 14437/643/08) eikä Itä-Suomen YH-Asunnot Oy:n 21.5.2008 päivättyyn hakemukseen yhtiön (tulevaisuudessa Rakennuttamisen Kehitys Oy:n) nimeämiseksi yleishyödylliseksi yhteisöksi (Dnro 14436/641/08). Jälkimmäisellä hakemuksella on sama diaarinumero kuin Avara Suomi Oy:n 9.6.2008 päivätyllä hakemuksella (Dnro 14436/641/08). Onko Avara Suomi Oy:n hakemus jatkohakemus Itä-Suomen Asunnot Oy:n hakemukseen? Jos ei, niin miksi se on kirjattu Arassa samalla diaarinumerolla?

11) VÄLIYHTIÖN NIMEÄMINEN YLEISHYÖDYLLISEKSI YHTEISÖKSI  1.10.2008


Rainio s. 19:
1.10.2008 ARA nimesi Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:n aravalain 15 §:n 3 kohdassa ja korkotukilain 5 §:n 3 kohdassa tarkoitetuksi yleishyödylliseksi yhteisöksi. (Rainio s. 19)
Kommentti:

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen nimeämispäätöksen (01.10.2008, Dnro 14436/641/08), jossa Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy nimettiin yleishyödylliseksi yhteisöksi, allekirjoittivat ylijohtajan sijainen, johtaja Jarmo Linden ja rahoituspäällikkö Markku Aho. Päätöksen vastaanottajaksi on merkitty Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy, c/o Avara Suomi Oy/Suvi Seila.

12) VÄLIYHTIÖN NIMEÄMINEN LUOVUTUKSENSAAJAKSI 29.10.2008


Rainio s. 19 - 20:
29.10.2008 ARA nimesi Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:n AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeiden 1–694 luovutuksensaajaksi ja vahvisti kohteen enimmäisluovutushinnaksi 159 593 euroa.” (Rainio s. 19)

ARA katsoi, että nimeämispäätöstä tehtäessä AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeet oli 15.5.2008 tehdyllä kauppakirjalla luovutettu yleishyödylliseksi sittemmin nimetyn yhtiön omistukseen, joten ARAn kannalta ei katsottu tarpeelliseksi puuttua saantoketjuun. ARA toteaa käsitelleensä asian sille kuuluvan nimeämisvaltuuden puitteissa ja lopputuloksen olevan selvästi osapuolten tahdon mukainen. (Rainio s. 19)
Osakkeiden alkuperäinen omistaja Avara Suomi Oy haki Rakennuttamisen Kehitys Oy:n nimeämistä yleishyödylliseksi yhteisöksi ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeiden luovutuksensaajaksi. ARA nimesi Rakennuttamisen Kehitys Oy:n yleishyödylliseksi yhteisöksi ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeiden luovutuksensaajaksi sekä vahvisti enimmäisluovutushinnan. Koska osakkeet olivat 15.5.2008 tehdyllä toisella osakekaupalla päätyneet yleishyödylliseksi nimetyn yhtiön omistukseen, ARA ei katsonut tarpeelliseksi puuttua saantoketjuun. (Rainio s. 20)
Kommentti:

Luovutuksensaajan nimeämistä ja luovutushintaa koskevassa Aran päätöksessä (Päätös 29.10.2008, Dnro 14118/643/08 ja Dnro 14437/643/08) kirjoitetaan mm. seuraava:
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) nimeää Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:n AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeiden numero 1-694 luovutuksensaajaksi, koska luovutuksensaaja on yleishyödylliseksi nimetty yhteisö. ARA vahvistaa kohteen enimmäisluovutushinnaksi 159 593 euroa.
Hakijaksi päätöksessä on merkitty YH-Asunnot Oy (Y-tuunus 1954649-2) ja luovuttajaksi YH-Asunnot Oy (Y-tunnus 1954649-2). Luovutuksensaajaksi on merkitty Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy (Y-tunnus 0727110-2). Nimeämispäätöksen allekirjoittajat ovat ylijohtajan sijainen, johtaja Jarmo Lindén ja päälakimies Jaana-Maarit Huuhka.

Selvityshenkilö Rainio kirjoittaa sivulla 20: ”Koska osakkeet olivat 15.5.2008 tehdyllä toisella osakekaupalla päätyneet yleishyödylliseksi nimetyn yhtiön omistukseen, ARA ei katsonut tarpeelliseksi puuttua saantoketjuun.” Selvityksensä sivulla 19 Raino kirjoittaa: ”15.5.2008 Asuntorakentamisen Kehityssäätiö myi 51 prosenttia YH-Asumisoikeus Oy:n [AVAIN Asumisoikeus Oy] osakkeista (osakkeet 1–694) omistamalleen Itä-Suomen YH-Asunnoille, nykyisin Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:lle, joka on puhdas holdingyhtiö, kauppahinta 158 235,51 euroa. Asuntorakentamisen Kehityssäätiöllä ei ollut oikeutta myydä YH-Asumisoikeus Oy:n osakkeita edelleen, koska osakkeiden luovutus Kehityssäätiölle oli mitätön (asumisoikeuslain 47 §:n 1 momentti).”

Miten osakkeet voivat päätyä ”15.5.2008 tehdyllä toisella osakekaupalla” yleishyödylliseksi nimetyn yhtiön omistukseen, jos ”Asuntorakentamisen Kehityssäätiöllä ei ollut oikeutta myydä YH-Asumisoikeus Oy:n osakkeita edelleen, koska osakkeiden luovutus Kehityssäätiölle oli mitätön (asumisoikeuslain 47 §:n 1 momentti)”? Miksi ARÁ hyväksyi nimeämishakemukset epäselvien ja väärien/mitättömien kauppojen jälkeen? Ja miten ARA voi antaa yleishyödyllisyysstatuksen pelkälle holding-yhtiölle ("paperiyhtiölle")?

13) KOLMAS KAUPPA AVAIN ASUMISOIKEUS OY:N OSAKKEILLA SYKSYLLÄ 2010


Rainio s. 19:
Syksyllä 2010 Asuntorakentamisen Kehityssäätiö myi Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:n (holdingyhtiö) koko osakekannan Avainrakennuttaja Oy:lle (Y-tunnus 2308788-2). Tässä yhteydessä 51 prosenttia AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeista (osakkeet 1–694) siirtyi Avainrakennuttaja Oy:lle. Kauppahinta oli aikaisempaa AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeiden 1–694 enimmäisluovutushintaa vastaava. (Rainio s. 19)
Kaupan kohteena oli Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:n koko osakekanta. Kaupan osapuolet, Avainrakennuttaja Oy ja Asuntorakentamisen Kehityssäätiö, eivät ole ARAn yleishyödyllisiksi nimeämiä asuntoyhteisöjä eivätkä ne omista rajoitusten alaisia kohteita. Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy ei omistanut suoraan kohdekohtaisten rajoitusten alaisia asumisoikeusasuntoja, vaan omistus on järjestetty välillisesti osakeomistuksella tytäryhtiöön (AVAIN Asumisoikeus Oy), joka omistaa suoraan asumisoikeustalot. ARAn mukaan Suomen Rakentamisen Kehitys Oy:n (holding-yhtiö) osakkeet eivät olleet asumisoikeuslain 47 ja 48 §:n tarkoittamalla tavalla sellaisten luovuttajaa ja luovutushintaa koskevien rajoitusten alaisia kohteita, joille olisi tarvittu ARAn nimeämis- ja luovutushinnan vahvistamispäätös. (Rainio s. 19)

Kommentti:

Vaikka ”Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy ei omistanut suoraan kohdekohtaisten rajoitusten alaisia asumisoikeusasuntoja”, niin se omisti ja omistaa edelleen 51 % ”tytäryhtiöstä” AVAIN Asumisoikeus Oy:stä ja Liukun ja Mäenpään omistama Avainrakennuttaja Oy omistaa 100 % Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:stä. Avainrakennuttaja Oy:llä ”konsernin” emoyhtiönä on siten myös määräysvalta AVAIN Asumisoikeus Oy:ssä. Tästä on osoituksena mm. se, että AVAIN Asumisoikeus Oy:n yhtiökokouksessa 1.4.2011 yhtiön hallitukseen valittiin vain Liukulle ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n johdolle mieluisia henkilöitä. Vähemmistöomistajan (49 %) eli Avara Oy:n edustajat jätettiin hallituksen ulkopuolelle. Liukun lisäksi hallitukseen valittiin Antti Viinikka ja Veikko Siltanen, jotka Asuntorakentamisen Kehityssäätiön hallituksen jäseninä yhdessä Toivo Nurmisen kanssa myivät Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:n Liukun ja Mäenpään yhtiölle. Näin näistä yksityisistä liikemiehistä tuli myös yleishyödyllisen asumisoikeusyhtiön enemmistöomistajia ja määräysvallan käyttäjiä, joista toinen (Liukku) toimiessaan vielä Avara-konsernin toimitusjohtajana puhui etäisyyden ottamisesta yleishyödyllisyyteen.

Asiakirjojen ja selvitysten perusteella Aralla on ollut keskeinen rooli kauppojen osapuolten lisäksi AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakekapoissa ja omistusjärjestelyissä vuosina 2007-2010. Tätä selvityshenkilö Rainio ei tuo esille selvityksessään.

Mutta on eräs asia, joka tulisi selvittää ARA:n toiminnassa syksyn 2010 kauppoihin liittyen. Liukun mukaan kaupat oli käyty Arassa läpi eikä virastolla ollut mitään niitä vastaan. Tämän kirjoittajalla ei ole tarkkaa tietoa siitä, milloin Liukku-kaupan kauppakirja allekirjoitettiin. Todennäköisesti se on tapahtunut viimeistään syyskuun 2010 puolivälin tienoilla. Ja jos Liukun kertoma tieto siitä, että asia tarkistettiin ARA:sta, pitää paikkansa, niin ARA:n on täytynyt tietää kaupasta jo syyskuun alkupuolella tai kenties jo aikaisemminkin. Noihin aikoihin eduskuntaan tuotiin hallituksen esitys laiksi asumisoikeusasunnoista annetun lain muuttamisesta. Eduskunnan 30.11.2010 pidetyn täysistunnon pöytäkirjan (PTK 122/2010 vp) mukaan lakiehdotusta koskevan keskustelun aikana kansanedustaja Pentti Tiusanen totesi mm. seuraavaa:
Tämän asian käsittelyn yhteydessä ympäristövaliokunnassa valtiovarainministeriön budjettineuvos Pekka Pelkonen totesi, että mikäli tuolloin ajankohtaiset uutiset asumisoikeusasuntoihin liittyvistä omistamisepäselvyyksistä ja ongelmista olisivat olleet ajoissa tiedossa, niin ilmeisesti valtioneuvostolta hänen mukaansa olisi tullut toisenlainen lakiesitys. Tästä asiasta valiokunta, ympäristövaliokunta vielä tällä viikolla kuulee asianomaista ministeriä eli asuntoministeri Vapaavuorta.
Jos kansanedustaja Tiusasen tieto valtiovarainministeriön budjettineuvos Pekka Pelkosen toteamuksesta pitää paikkansa, niin Liukku-kauppa ei ole ollut ajoissa hallituksen, ympäristövaliokunnan eikä eduskunnan tiedossa. Näin asumisoikeuslainsäädäntöön jäi edelleen Liukun mentävä aukko. Jos ARA osallistui Liukku-kaupan salailuun lain valmistelijoilta ja säätäjiltä, niin se on yksi osoitus lisää ARA:n kyvyttömyydestä toimia oman sektorinsa ohjaus- ja valvontaviranomaisena. Kyllä ARA:n olisi pitänyt informoida lain valmistelijoita ja säätäjiä kaupasta, jotta nämä tahot olisivat voineet ainakin harkita, olisiko ko. seikka tullut huomioida myös uudessa laissa. Nyt tieto Liukku-kaupasta tuli julkisuuteen ja samalla lainsäätäjien tietoon vasta sitten, kun lainsäädäntöprosessi ko. lain osalta oli jo käytännössä ohi. Toivottavasti ARA:n osuus salailuun selvitetään perinpohjin ja mahdolliseen salailuun osallistuneita virkamiehiä rangaistaan kuten myös niitä, jotka osallistuivat vuosien 2007 ja 2008 kauppojen ”sotkuihin”. Jos Asuntorakentamisen Kehityssäätiön antamat vastaukset Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) selvityspyyntöihin pitävät paikkansa, niin ARA:n osuus AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakekaupoissa ja omitusjärjestelyissä vuosina 2007-2010 on ollut keskeinen, jopa sopimaton valvovalle viranomaiselle. ARA:n toiminta on mahdollistanut yleishyödyllisen asumisoikeusyhtiön enemmistöomistuksen ja määräysvallan siirtymisen yksityisille liikemiehille, joista toinen (Liukku) vielä toimiessaan Avara-konsernin toimitusjohtajana puhui etäisyyden ottamisesta yleishyödyllisyyteen.

14 RAINIO JOUTUI PUOLUSTELEMAAN SELVITYSTÄÄN


Selvityshenkiö Rainion "selvitys" sai ilmestyttyään keväällä 2011 osakseen paljon kritiikkiä. Rakennuslehden jutussa 7.4.2011 Rainio myönsi, että osakekaupat eivät menneet lain mukaan. Rakennuslehden mukaan Rainio harkitsi myös sitä vaihtoehtoa, että koko kauppaketju pitäisi purkaa ensimmäisen kaupan laittomuuden takia. Se olisi johtanut myös syksyn 2010 kaupan purkaantumiseen, jossa AVAIN Asumisoikeus Oy:n määräysvalta siirtyi Liukun ja Mäenpään yhtiölle. Tämän vaihtoehdon hän hylkäsi viime kädessä siksi, että osakkeiden ensimmäinen luovuttaja eli Avara Suomi haki väliyhtiölle luovutuksensaajaksi nimeämistä. Rainion mukaan hän katsoi tapahtunutta laittomuutta sormiensa läpi juuri siksi, että osakkeiden alkuperäinen myyjä, Avara Suomi, haki väliyhtiölle yleishyödyllisyyttä ja hyväksyntää luovutuksensaajaksi. Näin Rainion mukaan osakkeet päätyivät yleishyödylliseen yhtiöön. Rainion mukaan kaupan osapuolet olivat kertoneet hänelle, ettivät ne tienneet kauppojen mitättömyydestä. Rainion mukaan hänelle riitti, että osapuolet ovat toimineet vilpittömästi ja lopputulos on oikea. Rainion lausumasta voi päätellä, että voi tehdä mitä tahansa kun tekee "vilpittömällä mielellä" tai kertoo jälkeenpäin toimineensa vilpittömästi. VOI MITÄ NAIVIUTTA VERORAHOILLA PALKATULTA SELVITYSHENKILÖLTÄ, JOS HÄN TODELLA USKOI/USKOO "OSAPUOLTEN" VILPITTÖMYYSVAKUUTTELUIHIN!

Naiviutta vielä vakavampaa on se, että Rakennuslehden haastattelussa Rainio puhui ensimmäisen kaupan laittomuudesta kun taas "selvityksessään" kaupan mitättömyydestä. ARAn toimintaa AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakekaupoissa arvioitaessa ARAn kannalta on tietysti "mitätön kauppa" parempi vaihtoehto kuin "laiton kauppa". Haastattelutilanteessa pääsi vain lipsahtamaan totuus kauppojen laittomuudesta.

Rakennuslehden artikkelin kirjoittajan omassa kommentissa otsikolla "Peittely aiheutti sotkut" toimittaja Mikko Kortelainen kirjoitti 7.4.2011:
Yli 5000 asuntoa omistavan Avain Asumisoikeus Oy:n osake-enemmistöä koskevat kaupat ovat osoitus siitä, miten tehdyn virheen peittely poikii uusia sotkuja. Valvovana virnomaisena toimiva Ara ei viheltänyt peliä poikki ensimmäisen kaupan mitättömyyden takia, vaan oli sopimassa osapuolten kanssa siitä, että osakkeet myydään eteenpäin sitä varten perustettavaan väliyhtiöön. Tälle yhtiölle Ara myönsi yleishyödyllisyyden ja kelvollisuuden osakkeiden omistajaksi. Väliyhtiömenettely mahdollisti myöhemmin osakkeiden myynnin Perttu Liukun ja Kari Mäenpään yhtiölle.

Asuntoministerin asettama selvityshenkilö Riitta Rainion mukaan lakia on rikottu, mutta hän ei kuitenkaan vaadi kauppojen purkamista. Hän vetoaa siihen, että osapuolet ovat toimineet vilpittömästi ja lopputulos on oikea. Osapuolelten tietämättömyys ei kuulosta uskottavalta selitykseltä.

Aran sallima laiton kauppa poiki uuden ongelman. Ensimmäinen ostaja eli Asuntorakentamisen Kehityssäätiö oli nimittämässä Avain Asumisoikeus Oy:n hallitusta, vaikka ei kaupan mitättömyyden takia todellisuudessa ollutkaan sen enemmistöomistaja. Onko tällainen hallitus ollut laillinen ja ovatko sen päätökset pitäviä?
Monet AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaat ja asukkaiden edustajat - entiset ja nykyiset - odottavat edelleen vastausta Kortelaisen esittämään kysymykseen, ovatko Asuntorakentamisen Kehityssäätiön tammikuun 2008 ylimääräisessä yhtiökokouksessa ja huhtikuun 2008 varsinaisessa yhtiökokouksessa nimittämät AVAIN Asumisoikeus Oy:n hallitukset olleet laillisia ja ovatko niiden päätökset pitäviä. Odotamme vastausta myös kysymykseen, oliko Asuntorakentamisen Kehityssäätiöllä oikeus nostaa AVAIN Asumisoikeus Oy:stä osinkoja 86700 euroa vuodelta 2007. Tuntuu kohtuuttomalta, että mitättömästä/laittomasta kaupasta tilikauden lopulla (18.12.2007) vielä palkitaan suurilla osingoilla, joihin varat oli kerätty YH-Asunnot Oy:n asukkailta vastikkeissa ja vuokrissa useamman vuoden aikana. PALAUTTAKAA RAHAT ASUKKAILLE! AINAKIN VUOTTA 2007 AIKAISEMMILTA VUOSILTA!