torstai 26. helmikuuta 2015

SYKSYN 2010 LIUKKU-KAUPPA JA ROSSILAHDEN KAKSINAAMAISUUS


AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyt vuosina 2007-2010 huipentuivat syksyn 2010 Liukku-kauppaan. Meiltä asukkailta ja asukkaiden edustajilta salattu kauppa tuli julkisuuteen 4.11.2010 Rakennuslehden kirjoitettua siitä otsikolla ”Perttu Liukku osti pilkkahinnalla enemmistön asumisoikeusyhtiöstä”.

Rakennuslehden uutinen herätti paljon keskustelua yksityisten liikemiesten (Avara-konsernin entinen toimitusjohtaja Perttu Liukku ja Avara-konsernin entinen toimialajohtaja Kari Mäenpää) mahdollisuudesta päästä pilkkahinnalla silloin noin 5400 asunnon yleishyödyllisen asumisoikeusyhtiön enemmistöomistajiksi ja Aran roolista valvontaviranomaisena. Kaiken kohun keskellä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) ylijohtaja Hannu Rossilahti lausui 9.11.2010 historialliset lausumansa tiedotusvälineissä:
”Koko järjestelmä tulisi pohtia uudestaan ja miettiä, mikä tämän järjestelmän tulevaisuus on.” (Rossilahti 9.11.2010 YLE Radio Suomen uutisten Päivän peilissä klo 17)
"Tietysti voidaan kysyä, onko sitten järjestelmä alun pitäenkään ollut aivan onnistunut, kun tämä toiminta on on perustunut yhtiömuotoiseen omistukseen ja myös toimintaan." (Rossilahti 9.11.2010 YLE TV2:n uutisissa klo 18.50 ja YLE TV1:n uutisissa klo 20.30)
Ylijohtaja Rossilahden ennen kuulumattomat ja odottamattomat lausumat asumisoikeusjärjestelmästä saivat Suomen asumisoikeusasukkaat ry:n (SASO) laittamaan toiveikkaasti Internet-sivuilleen tekstin ”ARA:n johtaja Rossilahti kannattamaan systeemin perusremonttia”. Karu totuus paljastui kuitenkin heti seuraavana päivänä 10.11.2010, kun Rossilahti ARAn edustajana antoi lausuntonsa ympäristövaliokunnalle asumisoikeuslain muuttamista koskevasta lakiesityksestä. Keskustelupalstoilla esitettiinkin arveluja, että Rossilahti antoi lausumansa tiedotusvälineille 9.11. ”hetkellisessä mielenhäiriössä” tiedotusvälineiden hiillostaessa häntä Avain Asumisoikeus Oy:n kaupoista.

Jos ylijohtaja Rossilahti ARAn edustajana olisi esittänyt historialliset lausumansa myös ympäristövaliokunnan kokouksessa ja lisäksi esittänyt, että lakiesitys tarvitsee vielä tarkistamista ja kenties asumisoikeuslaki (koko asumisoikeusjärjestelmä) tulisi avata täysremonttia varten, niin ympäristövaliokunta ei todennäköisesti olisi vielä jättänyt lakiesitystä eduskunnan päätettäväksi. Eduskunta hyväksyi hyvin tulkinnanvaraisen lain 1.12.2010 ja se astui voimaan vuoden 2011 alussa. Harvoin noin tärkeä laki on valmisteltu ja hyväksytty niin nopealla aikataululla kuin laki asumisoikeuslain muuttamisesta vuonna 2010. Varsinkin kun eri intressiryhmien näkemyserot lakiesityksestä olivat niin kaukana toisistaan. Myös eduskunnassa ja ympäristövaliokunnassa asumisoikeusjärjestelmän epäkohdat herättivät paljon keskustelua. Monen asumisoikeusasukkaan ja asukkaiden edustajan mielestä Rossilahdella olisi ollut tuhannen taalan paikka vaikuttaa (tai ainakin yrittää vaikuttaa) historiaan ja jäädä historiaan esittämällä ympäristövaliokunnassa 10.11.2010 samat näkemykset kuin tiedotusvälineille 9.11.2010. Nyt hänen historialliset lausumansa jäävät todennäköisesti vain YLEn arkistoon. Itse Rossilahti jää historiaan kaksinaamaisuuden perikuvana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti