APULAISJOHTAJA HUUHKA UNOHTAA ARAN OSUUDEN AVAIN ASUMISOIKEUS OY:N OMISTUSJÄRJESTELYISSÄ
HELSINGIN SANOMAT julkaisi lauantaina 31.5.2015 kolme artikkelia, jotka liittyvät AVAIN Asumisoikeus Oy:öön. Artikkeleista kaksi oli kirjoittanyt toimittaja Marja Salmela ja yhden toimittaja Jyri Hänninen. Salmelan artikkelissa otsikolla "Uudet asukkaat pilkkahinnalla asumisoikeustaloon, vanhat asukkaat maksavat korkeita vastikkeita" käsitellään AVAIN Asumisoikeus Oy:n vastikealea, jossa asumisoikeusasuntoja markkinoidaan käyttövastikkeiden puolituksella. Vastikealea on jo käsitelty AVAIN Asumisoikeus Oy -blogissa.
Salmelan artikkelin lisäotsikossa kerrotaan, että "Ministeriö selvittää Avain-asumisoikeusyhtiön toimintaa". Ministeriöllä tarkoitetaan ympäristöministeriötä. Artikkelin mukaan "Alekampanjasta on tullut kyselyjä ympäristöministeriöön, sillä uudenlaista alennusta käytetään ensimmäistä kertaa". Jutussa on haastateltu mm. asuntoministeri Pia Viitasen erityisavustajaa Tanja-Sippola Alhoa, jonka mukaan "Pitää selvittää, onko tämä laillista ja kohteleeko se tasapuolisesti asukkaita".
Salmelan toisessa artikkelissa "Suuromistaja sai ohituskaistalta halvan tontin – myy kohdetta kalliilla hinnalla" kerrotaan, kuinka Perttu Liukku sai aikoinaan YH-johtajana Vantaan kaupungilta ns. ohituskaistaa käyttäen ja alehintaan omakotitalotontin, jolle rakennuttamaansa yli 170 neliön omakotitaloa hän on nyt myymässä 735 000 eurolla. Tavalliset ihmiset joutivat maksamaan tonteista 20 000 euroa enemmän.
Jyri Hännisen artikkelissa "Tuhansia asuntoja kaupattiin pilkkahintaan - Liukku ja Mäenpää saivat määräysvallan yhtiössä, joka omistaa lähes 5 700 asuntoa" kerrotaan AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyistä, joiden tuloksena Avaran entinen toimitusjohtaja Perttu Liukku ja [Avaran entinen toimialajohtaja] Kari Mäenpää saivat yhtiön enemmistöomistuksen ja määräysvallan.
Hännisen artikkelissa on pieniä epätarkkuuksia, jotka voivat aiheuttaa väärinkäsityksiä ainakin niille, jotka eivät ole tarkemmin perehtyneet AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeilla käytyihin kauppoihin vuosina 2007-2008 ja vuoden 2010 syksyllä. Hänninen mm. kirjoittaa, että "Ara hyväksyi yrityskaupan, vaikka lain mukaan valtion tuella rakennettuja asumisoikeusasuntoja ei saa siirtää ei-yleishyödyllisille yhteisölle kuten yksityisille yrityksille". Tämä on saanut Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) apulaisjohtajan Heli Huukan kirjoittamaan ARAn 4.2.2015 päivätyssä tiedotteessa mm. seuraavaa:
Helsingin Sanomissa julkaistiin 31.1.2015 (s. A25) toimittaja Jyri Hännisen juttu otsikolla "Tuhansia asuntoja kaupattiin pilkkahintaan".
Jutusta voi saada sellaisen käsityksen, että ARA olisi hyväksynyt sellaisen yrityskaupan, jonka seurauksena asumisoikeusasuntoja (aso) olisi siirtynyt ei-yleishyödylliselle yhteisölle. Näin ei ole missään vaiheessa tapahtunut. ARAn lakisääteinen tehtävä on valvoa, että aso-asunnot pysyvät yleishyödyllisessä omistuksessa.AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyistä vuosina 2007 - 2010 on kirjoitettu paljon mm. Rakennuslehdessä sekä sen verkkoversion keskustelufoorumin monissa viestiketjuissa. Ainakin ARAn apaulaisjohtajalta odottaisi jo viran puolesta kertovan pitkässä tiedotteessa totuuden myös ARAn osuudesta noissa "järjestelyissä", jotka mahdollistivat yleishyödyllisen asumisoikeusyhtiön joutumisen holding-yhtiön kautta yksityisten liikemiesten - Perttu Liukun ja Kari Mäenpään - omistukseen syksyllä 2010. ARAlla oli keskeinen rooli ko. holding-yhtiön (AVAIN Holding Oy, ent. Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy) perustamisessa keväällä 2008 AVAIN Asumisoikeus Oy:n ja Asuntorakentamisen Kehityssäätiön väliin, jotta säätiö voisi pitää vuosien 2007 ja 2008 mitättömillä ja laittomilla kaupoilla saamansa AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeet (51 % osakkeista).
ARA:n osuudesta holding-yhtiön perustamisessa kertoo esimerkiksi Avara Suomi Oy:n 9.6.2008 päivätty hakemus Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:n nimeämiseksi yleishyödylliseksi yhteisöksi (ARA 11.6.2008, Dnro 14436/641/08), jossa hakemuksen allekirjoittaja Suvi Seila kirjoittaa mm. seuraavaa:
Avara Suomi Oy:n toimitusjohtaja Perttu Liukku kävi asian ratkaisemiseksi keskustelua Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen henkilöstön kanssa 6.5.2008. Läsnä palaverissa oli Liukun lisäksi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta päälakimies Jaana-Maarit Huuhka sekä rakentamisen ohjauksesta Martti Polvinen. Palaverin tuloksena sovittiin, että Asuntorakentamisen Kehityssäätiön alle perustetaan väliyhtiö, jonka kautta Asuntorakentamisen Kehityssäätiö voi omistaa AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeet ja että tälle väliyhtiölle haetaan yleishyödyllisyysstatusta.ARA on kiistänyt Avara Suomi Oy:n silloisen lakimiehen Suvi Seilan väitteen väliyhtiöstä sopimisesta Liukun kanssa. Selvityksessään Ympäristöministeriölle (Ara 17.10.2011, Dnro 17642/082/11) Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ylijohtaja Hannu Rossilahti ja päälakimies Jaana-Maarit Huuhka kirjoittavat Avara Suomi Oy:n lakimiehen Suvi Seilan kirjeeseen viitaten väliyhtiön perustamisesta seuraavaa:
Viimemainitussa kirjeessä väitetään sovitun väliyhtiön perustamisesta, mutta tämä ei ole ollut oikeudellisesti mahdollista ottaen huomioon, ettei kummalla-kaan mainitulla ARAn virkamiehellä ollut valtuutta tehdä päätöksiä ARAn nimissä eikä ARA muutoinkaan olisi voinut sopia asiasta, joka on ollut yksinomaan Asuntorakentamisen Kehityssäätiön ja AVARA-konsernin päätettävissä. Nämä päätyivät holding-yhtiön hankkimiseen ja sen yleishyödylliseksi yhteisöksi hakemiseen.ARA:n selvitys on ristiriidassa Suvi Seilan Avara-Suomi Oy:n hakemuksessa esitettämän näkemyksen kanssa. Seila kirjoittaa, että 6.5.2008 pidetyssä palaverissa nimenomaan sovittiin väliyhtiön perustamisesta Asuntorakentamisen Kehityssäätiön alle, jonka kautta Asuntorakentamisen Kehityssäätiö voi omistaa AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeet. Rossilahden ja Huuhkan mukaan tällaista ei sovittu. Kuka valehtelee/ketkä valehtelevat tässä asiassa? Avara Suomi Oy:n lakimies Suvi Seila vai ARA:n ylijohtaja Hannu Rossilahti ja päälakimies Jaana-Maarit Huuhka?
ARA:n selvityksessä ympäristöministeriölle kiinnittää huomiota myös se, että selvityksen toinen allekirjoittaja on ARA:n päälakimies Jaana-Maarit Huuhka, jonka Avara Suomi Oy:n lakimies Suvi Seila väittää osallistuneen toisena ARA:n edustajana väliyhtiön perustamisesta sopimiseen Avara Suomi Oy:n toimitusjohtajan Perttu Liukun kanssa 6.5.2008 käydyssä palaverissa. Miten ARA:n virallisen selvityksen allekirjoittajana (ja todennäköisesti myös sen yhtenä laatijana) voi olla henkilö, jonka toimintaa selvitys myös koskee? Eikö ARA kunnioita ollenkaan esteellisyyslainsäädäntöä? Tämä on aiheellinen kysymys, koska toisena ARA:n edustajana 6.5.2008 käydyssä palaverissa Liukun kanssa oli Martti Polvinen, joka oli vain jokunen aika aikaisemmin toiminut vielä toimialajohtajana Avara-konsernissa eli Liukun alaisena?
Olipa totuus mikä tahansa väliyhtiön (holding-yhtiön) perustamisesta keväällä 2008, niin ARA kiiruhti mahdollisia seurauksia miettimättä nimeämään sen (Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy) yleishyödylliseksi yhteisöksi (Ara 1.10.2008, Dnro 14436/641/08) ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeiden 1-694 eli 51 %:n osuuden luovutuksensaajaksi (Ara 29.10.2008, Dnro 14118/643/08 ja 14437/643/08). AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaiden kannalta väliyhtiö muodostui kohtalokkaaksi, sillä nimenomaan se mahdollisti syksyn 2010 Liukku-kaupan. Tässä AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkailta salatussa kaupassa Asuntorakentamisen Kehityssäätiö myi ko. holding-yhtiön, Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:n (nyk. AVAIN Holding Oy), Perttu Liukun ja Kari Mäenpään Avainrakennuttaja Oy:lle (nyk. AVAIN Rakennuttaja Oy), jolloin Liukusta ja Mäenpäästä tuli ko. väliyhtiön kautta yleishyödyllisen asumisoikeusyhtiön AVAIN Asumisoikeus Oy:n tosiasiallisia enemmistöomistajia (51 %) ja siten myös sen määräysvallan käyttäjiä.
Vastineessaan 25.11.2010 Rakennuslehden 17.11.2010 julkaisemaan artikkeliin, jossa käsiteltiin Avain Asumisoikeus Oy:n omistusta ja osakkeiden kauppaa, Asumisen rahoitus- ja kehit-tämiskeskuksen (ARA) ylijohtaja Hannu Rossilahti kirjoittaa mm. seuraavaa:
Syksyn 2010 kauppaan ei tarvittu Aran hyväksyntää. Syksyllä 2010 kaupan kohteena on ollut Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:n koko osakekanta. Kaupan osapuolet Avainrakennuttaja Oy ja Asuntorakentamisen Kehityssäätiö eivät ole Aran yleishyödylliseksi nimeämiä asuntoyhteisöjä eivätkä ne omista rajoituksenalaisia kohteita. Tällöin kauppa voidaan tehdä ilman ostajan nimeämismenettelyä, koska luovutuksen kohteena olevan Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy ei omista suoraan valtion tukemia rajoituksenalaisia kohteita.Vaikka syksyn kauppaan ei olisi tarvittukaan ARAn hyväksyntää, niin tosiasia on, että Liukun ja Mäenpään yhtiö (Avainrakennuttaja Oy, nyk. AVAIN Rakennuttaja Oy) on AVAIN Asumisoikeus Oy:n tosiasiallinen omistaja, sanoopa porsaanreikiä täynnä oleva lainsäädäntö mitä tahansa. Tämän Liukku itsekin totesi Rakennuslehden haastattelussa 4.11.2010: ”Liukku vahvistaa, että hänen ja Mäenpään puoliksi omistama Avainrakennuttaja Oy on nyt Avain Asumisoikeuden enemmistöomistaja. Hänen mukaansa kaupat tehtiin Aran määrittämällä hinnalla. Hinta oli 150 000 euron suuruusluokkaa. Liukun mukaan asiat on käyty Arassa läpi eikä virastolla ollut mitään kauppoja vastaan.”
ARAn roolista AVAIN Asumisoikeus Oy:n omitusjärjestelyissä on myös muita todisteita. Jo aikoinaan Avaran 23.4.2008 päivätyssä vastineessa Helsingin Sanomien artikkeleihin ”Helsingin seudun kunnat miettivät jo vaihtoehtoja Avaralle” ja ”Avara myi osakkeitaan säätiölle” sekä kolumniin ”Elämäsi osoitteella käydään nyt kauppaa” kirjoitetaan yhteistyöstä ARAn kanssa AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeiden myymisessä Asuntorakentamisen Kehityssäätiölle mm. seuraavaa:
Asumisoikeuden osakkeiden myynnistä Avara on informoinut koko ajan ARAa, ja toimittu ARAn kanssa yhteistyössä. ARAn lakimiehen kanssa on sovittu, että yhtiö tulee hakemaan yleishyödyllisyysstatusta.Tämä 23.4.2008 julkaistu ja Avara-konsernin silloisen toimitusjohtajan Perttu Liukun allekirjoittama Avaran tiedote osoittaa, että ylijohtaja Rossilahden vastineessaan 25.11.2010 esittämä väite, että luovutus tuli ARAn tietoon vasta toukokuussa 2008, ei pidä paikkaansa. Avaran tiedote tuo sekin osaltaan esiin ARAn keskeisen roolin AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakekaupoissa ja omistusjärjestelyissä vuosina 2007-2008.
Myös Asuntorakentamisen Kehityssäätiön Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) selvityspyyntöihin (Dnro 2010/605908) antamien AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyjä koskevien selvitysten perusteella ARA:lla on ollut keskeinen rooli AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakekaupoissa vuosina 2007-2008. Säätiön selvityksessä 13.1.2011 puheenjohtaja Antti Viinikka ja hallituksen jäsen Veikko Siltanen kirjoittavat mm. seuraavaa:
Lopulta kuitenkin päädyttiin ARA:n esittämään ratkaisuun, jossa Säätiölle hankittiin tytäryhtiö (Itä-Suomen YH-Asunnot Oy) ja tälle haettiin yleishyödylliseksi nimeämistä ja luovutuksen saajan hyväksymistä. Tässä yhteydessä YH-Asumisoikeuden osakkeet siirtyivät Itä-Suomen YH-Asunnot Oy:n omistukseen.Apulaisjohtaja Huuhka ei ole tiedotteessaan 4.2.2015 sanallakaan viitannut ARAn osuuteen AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyissä, joiden tuloksena yleishyödyllinen asumisoikeusyhtiö päätyi lopulta yksityisten liikemiesten enemmistöomistukseen ja määräysvaltaan. Vaikka ARA ei ole hyväksynytkään sellaista yrityskauppaa, jonka seurauksena asumisoikeusasuntoja (aso) olisi siirtynyt suoraan ei-yleishyödylliselle yhteisölle, niin ARA on hyväksynyt ko. omistuksen väliyhtiön kautta ja antoi keväällä 2008 vieläpä ohjeita siitä, miten mitättömät/laittomat kaupat saatiin laillisiksi holding-yhtiön perustamisella eli miten voitiin kiertää lakia. Kun ARAn kiero toiminta paljastui, se herätti paljon suuttumusta monissa AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaissa ja monissa muissakin ihmisissä, joilla on vielä kyky eettiseen/moraaliseen ajatteluun.
Tiedotteensa lopussa apulaisjohtaja Huuhka kirjoittaa, että asuntoministeri Vapaavuoren asettaman selvityshenkilön Riitta Rainion ehdotuksen pohjalta asumisoikeuslakiin lisättiin vuonna 2012 uusi 48 e §, joka paransi aso-asukkaiden asemaa laajentamalla luovutusrajoitukset koskemaan kaikkia luovutustilanteita. Ko. asumisoikeuslain lisäys (asumisoikeusasukkaiden keskuudessa Lex Liukku) estää tulevaisuudessa AVAIN Asumisoikeus Oy:n kaltaiset asumisoikeusyhtiön kaappaukset holding-yhtiön kautta, mutta se ei peruuttanut jo tapahtunutta vahinkoa. On täysin varmaa, että ko. lakimuutos olisi jäänyt tapahtumatta, jos syksyn 2010 Liukku-kauppaa ei olisi arvosteltu rajusti aina eduskuntaa myöten. Kauppa herätti niin paljon moraalista närkästystä, että silloinen asuntoministeri Vapaavuori joutui mielialojen tyynnyttämiseksi asettamaan selvityshenkilön selvittämään asumisoikeusasuntojen omistajuuskysymyksiä ja tutkimaan myös Avain Asumisoikeus Oy:n osakkeiden luovutuksen ja kaupan.
Selvityshenkilö Riitta Rainion selvitys sai osakseen paljon kritiikkiä. Monet AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaat ja asukkaiden edustajat ovat ihmetelleet, miksi asuntoministeri Vapaavuori asetti selvityshenkilöksi ympäristöministeriön eläköityneen virkamiehen ja miksi tämä ei kerro selvityksessään Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) todellisesta osuudesta AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyissä koskien erityisesti väliyhtiön perustamista toukokuussa 2008. Rainiolla oli mahdollisuus tutustua kaikki asiakirjoihin, jotka liittyvät AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyihin vuosina 2007-2010. Lisäksi hänellä oli mahdollisuus haastatella Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen virkamiehiä, AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyihin osallistuneita tahoja sekä asukkaiden edustajia. Monissa kirjoituksissa eri keskustelufoorumeilla on epäilty, että paitsi Rainio ura ympäristöministeriössä niin myös aikaisempi puheenjohtajuus ja jäsenyys ARAn johtokunnassa on saattanut vaikuttaa siihen, että hän ei tuo esille ARAn todellista osuutta vuosien 2007-2008 AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyissä.
Hännisen artikkeli ja apulaisjohtaja Huuhkan tiedote osoittavat, että AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyistä tarvitaan puolueeton ja kattava selvitys, jossa niihin liittyvät tapahtumat ja niiden seuraukset kuvataan aikajärjestyksessä mitään poisjättämättä. Selvityshenkilö Rainion selvitys ja apulaisjohtaja Huuhkan tiedote osoittavat, että ympäristöministeriöllä ja ARAlla ei ole halua antaa sellaista selvitystä tai tiedotetta, jossa ARAn toiminta noissa järjestelyissä tuodaan totuudenmukaisesti esille ja joissa sitä pahoitellaan.Vaikka Hännisen artikkelissa on epätarkkuuksia, niin hänen puolustuksekseen on sanottava, että vie paljon aikaa perehtyä paitsi AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyihin ja ARAn osuuteen niissä niin myös moniin muihin kummallisiin ja ihmettelyä aiheuttaviin tapahtumiin ko. "yleishyödyllisen yhteisön" historiassa ja "valvovan viranomaisen" toimintaan noihin tapahtumiin liittyen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti